Η FESPA Global Print Expo είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στους κλάδους της εκτύπωσης και της επιγραφής, καθώς τον Μάιο υποδέχθηκε πάνω από 20.000 επισκέπτες από 137 χώρες σε διάστημα τεσσάρων ημερών (Messe München, 14-17 Μαΐου 2019).

Όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών προήλθε από την χώρα υποδοχής (25% του συνόλου), ακολούθως έρχονται η Ιταλία (7%) και η Αυστρία (5%). Συνολικά, η έκθεση προσέλκυσε ένα διαφορετικό διεθνές ακροατήριο, καθώς την επισκέφτηκαν άτομα από όλη την Ευρώπη, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η συνολική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων επισκέψεων, έφθασε τις 34.104, με σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των επισκεπτών να παρευρέθηκαν δύο ή περισσότερες ημέρες στην έκθεση.

Ο διευθυντής των εκθέσεων της FESPA, Roz Guarnori, δήλωσε: «Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών δείχνει ότι υπάρχει ένα συνεχές ενδιαφέρον για μια έκθεση όπως η FESPA Global Print Expo. Αυτό που μας προσφέρει την μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι η εποικοδομητική κριτική του κοινού και το γεγονός ότι επισκέπτες και εκθέτες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην πολύτιμη γνώση που συγκεντρώθηκε από την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της, παρά σε ότι αφορά την επενδυτική τους απόδοση. Η ανταπόκριση λοιπόν του κοινού είναι ενθαρρυντική, ειδικά για μια εκδήλωση που πάντα στοχεύει να εμπνεύσει και να επισημάνει τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει η εκτύπωση.»

Τα μηχανήματα ψηφιακής εκτύπωσης αποτέλεσαν τον βασικό τομέα ενδιαφέροντος για το 41% ​​των επισκεπτών, ακολουθούμενα από τα αναλώσιμα για ψηφιακή εκτύπωση (31%), γεγονός ταιριάζει με το ποσοστό των επισκεπτών που ενδιαφέρονται για ύφασμα, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη σημασία της FESPA ως διεθνούς χώρου συνάντησης για τις εκτυπώσεις σε ύφασμα και τις βιομηχανίες κατασκευής ενδυμάτων. Αυτό το ενδιαφέρον αντανακλάται στην έναρξη μιας νέας εκδήλωσης με το όνομα «Sportswear Pro», η οποία θα βρίσκεται μαζί με την FESPA Global Print Expo στη Μαδρίτη τον επόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την αποστολή της FESPA να υποστηρίξει τις εκτυπωτικές επιχειρήσεις προσφέροντας εκπαίδευση και καθοδήγηση βέλτιστων πρακτικών, το πρόγραμμα της FESPA 2019 περιλάμβανε μια σειρά από εκδηλώσεις όπως: Printeriors (η εκτύπωση στην υπηρεσία της διακόσμησης εσωτερικών χώρων), Print Make Wear (εκτύπωση ενδυμάτων), Colour L*A*B* (διαχείριση χρώματος), καθώς και τα δημοφιλή Trend Theater, FESPA Awards και το «πρωτάθλημα ντυσίματος οχημάτων» του World Wrap Masters. Συλλογικά, οι εκδηλώσεις αυτές προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες μέσω ενός συνδυασμού δημιουργικών παρουσιάσεων, καθηλωτικών ομιλιών, ξεναγήσεων και πρακτικών επιδείξεων.

Η έκθεση των «πρωτιών»

Το μότο της FESPA Global Print Expo 2019 «Έκρηξη των Δυνατοτήτων», απέδειξε ότι οι ειδικές εκτυπώσεις προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη. Αυτό ήταν εμφανές από την ευρεία γκάμα των προϊόντων και των βελτιώσεων που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Συνολικά 700 εκθέτες κάλυψαν έξι αίθουσες του Messe München, παρουσιάζοντας πλήθος νέου εξοπλισμού και πολύχρωμων εφαρμογών.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες όπως η Mimaki, η Canon, η Epson και η HP επέλεξαν την FESPA 2019 για να παρουσιάσουν στο κοινό τα καινούρια προϊόντα τους.

Θετική ανταπόκριση

Εκθέτες όπως η Canon Europe και η Dataline σχολίασαν τον μεγάλο όγκο πιθανών πελατών στην έκθεση. «Η FESPA αποτελεί κάθε χρόνο την αφορμή να συναντηθούμε με ήδη υπάρχοντες και νέους πελάτες από όλο τον κόσμο, να αναπτύξουμε και να βελτιστοποιήσουμε τις πωλήσεις μας. Φέτος ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας στην προσέλκυση πελατών για όλα τα προϊόντα μας», δήλωσε ο Wouter Derichs, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της Canon Europe. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερο μέρος μια καλύτερη στιγμή, έχουμε υπερβεί τους στόχους μας στην προσέγγιση πιθανών πελατών» πρόσθεσε ο Dirk Deroo, Διευθύνων Σύμβουλος της Dataline.

Άλλες εταιρείες θέλησαν να τονίσουν το διεθνές φάσμα των επισκεπτών. Η Danna Drion, Διευθύντρια Marketing EMEA της Mimaki Europe, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο η FESPA γίνεται ολοένα και πιο διεθνής. Στην πραγματικότητα, στη FESPA 2019, συναντήσαμε επισκέπτες όχι μόνο από την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και από Αμερική, Ασία και Αυστραλία, φτάνοντας στο πιο διεθνές ακροατήριο πιο είχαμε ποτέ».

Ορισμένοι εξαιρετικά ευχαριστημένοι εκθέτες ανυπομονούν ήδη για την FESPA Global Print Expo 2020. Ο Stephan Keimer, Διευθυντής Πωλήσεων της Bickers, δήλωσε: «Αυτή ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις για εμάς. Η ποιότητα των επισκεπτών ήταν εξαιρετική - είχαμε πολύ παραγωγικές συνομιλίες, μερικές από τις οποίες οδήγησαν ακόμη και σε πωλήσεις. Οι διοργανωτές της FESPA κάνουν σπουδαία δουλειά και ανυπομονούμε να βρεθούμε και στη Μαδρίτη του χρόνου.»

Ο Louis Patruno, Διευθυντής Marketing στην εταιρεία DS Smith, για πρώτη φορά εκθέτης στη FESPA, ήταν επίσης ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την εκδήλωση: «Η έκθεση ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία για εμάς. Από τις συνομιλίες μας με τους επισκέπτες, παρατηρήσαμε τρεις βασικές τάσεις: πρώτον, η FESPA δημιούργησε ένα πραγματικά διεθνές ακροατήριο και άνοιξε μια σειρά νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τους εκθέτες. Δεύτερον, μας εντυπωσίασε πολύ η ποιότητα της ζήτησης - οι επισκέπτες γνωρίζουν τι θέλουν και έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις που πρέπει να είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε. Και τέλος, η βιωσιμότητα έχει καταστεί βασική προτεραιότητα, με έναν αυξανόμενο αριθμό πελατών που επιθυμούν να υιοθετήσουν «πράσινες» πρακτικές και πρέπει να είμαστε σε θέση να παράγουμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Από αυτή την άποψη, η έκθεση μας άνοιξε τα μάτια».

Ο Roz καταλήγει: «Το κύμα των θετικών ανατροφοδοτήσεων από τους επισκέπτες και τους εκθέτες στο Μόναχο δεν ήταν τίποτα λιγότερο από συντριπτικό. Είναι πολύ αναζωογονητικό το γεγονός ότι η FESPA θεωρείται ολοένα και περισσότερο η κορυφαία παγκόσμια έκθεση όσον αφορά στις τεχνολογικές καινοτομίες στην ψηφιακή εκτύπωση, την μεταξοτυπία και την εκτύπωση σε ύφασμα, καθώς και ένα βασικό ετήσιο γεγονός για επενδυτικές αποφάσεις. Ανυπομονούμε να επεκτείνουμε αυτή τη φήμη τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας με την Global Print Expo 2020 στη Μαδρίτη».

Η FESPA Global Print Expo 2020 θα διεξαχθεί στο IFEMA - Feria de Madrid, στην Ισπανία, από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου 2020. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και η European Sign Expo 2020 για μη τυπωμένη επιγραφή και το Sportswear Pro 2020, έκθεση αποκλειστικά για την κατασκευή αθλητικών ειδών.