Έγκυρες συμβουλές για βιομηχανικές εφαρμογές και άλλες καταστάσεις όπου η μόνη επιλογή είναι η άψογη εκτύπωση.

MIKE YOUNG, ASDPT* - IMAGETEK CONSULTING

ΜΥΣΤΙΚΟ #1: ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΑΡΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

ΜΥΣΤΙΚΟ #2: Η ΓΑΖΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΜΥΣΤΙΚΟ #3: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΝΤΩΜΑΤΟΣ 

Σχεδόν σε κάθε λειτουργική και απαιτητική εφαρμογή, η χρήση τελάρων που έχουν τεντωθεί ανάλογα με το αντικείμενο εκτύπωσης, έχει άμεση επίδραση στο αποτέλεσμα. Οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι το σωστό τέντωμα αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία, αλλά συχνά αυτές οι οδηγίες πέφτουν στο κενό την στιγμή που είναι να εφαρμοστούν. Το πρόβλημα είναι συχνά διπλό: Τα τελάρα δεν έχουν τεντωθεί στο επίπεδο που απαιτείται για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εργασίας, και δεν έχουν εφαρμοστεί τα απαραίτητα βήματα για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια τάσης που προκύπτει από τη συνεχή χρήση του τελάρου. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η αύξηση της τάσης του τελάρου μπορεί άμεσα και με ευκολία να αυξήσει την απόδοση της εκτύπωσης.

Η υψηλή τάση στο τελάρο μειώνει σημαντικά τις δυσκολίες στην εκτύπωση. Κανείς δεν προτείνει να ξεφεύγουμε από τις συστάσεις των προμηθευτών. Αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τα υψηλότερα επίπεδα τάσης που συστήνουν. Μερικοί κατασκευαστές τελάρων παραπονούνται ότι είναι αδύνατον να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, -τουλάχιστον με συνέπεια- κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι διαδικασίες που εφαρμόζουν δεν είναι αποτελεσματικές! Για το τέντωμα και το κόλλημα των πλαισίων, ακολουθείστε προσεκτικά τις οδηγίες αφού σιγουρευτείτε ότι ο εξοπλισμός και οι σφιγκτήρες λειτουργούν σωστά. Το ίδιο ισχύει και για τη διατήρηση της τάσης των τελάρων: Βεβαιωθείτε ότι συντηρούνται κατάλληλα και χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο. Ακόμα καλύτερα, στείλτε το προσωπικό σας στα εκπαιδευτικά σεμινάρια των προμηθευτών ή οργανώστε σεμινάρια στο χώρο σας.

Όσο σημαντικό είναι το επίπεδο της τάσης, τόσο σημαντική είναι και η ανάγκη ελαχιστοποίησης της απώλειάς της μέσω της διαδικασίας της εργοσκλήρυνσης. Η εργοσκλήρυνση είναι ένας όρος που εξηγεί το γιατί η γάζα χάνει τάση μετά από την εφαρμογή δυνάμεων κατά την διάρκεια της εκτύπωσης. Πρέπει πάντοτε να αφήνετε την τεντωμένη γάζα να ξεκουράζεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την κόλληση. Στη συνέχεια μια καλή πρακτική είναι να αφήνετε το τελάρο να ξεκουράζεται τουλάχιστον μια μέρα πριν ετοιμαστεί για επίστρωση, διότι με αυτό τον τρόπο δίνετε μια ευκαιρία στην ύφανση της γάζας να αναπροσανατολιστεί. Αν αυτές οι διαδικασίες γίνουν αφού το τελάρο έχει φωτογραφηθεί ή ακόμα χειρότερα αφού έχει εφαρμοστεί πίεση πάνω του, δεν βοηθούν σε τίποτα. Η διαφορά είναι τεράστια. Τα καλά κατασκευασμένα τελάρα που επιστρώνονται μετά το χρόνο αναμονής, θα παρουσιάσουν ελαφρά απώλεια τάσης κατά την διάρκεια της παραγωγής.

Σε κάποιες εκτυπωτικές εργασίες έχει κριθεί ωφέλιμο να αφήνουμε το τελάρο δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας του, ιδιαίτερα τα μεγάλα τελάρα (οποιαδήποτε που φωτογραφίζονται σε αυτά εικόνες μεγαλύτερες από 50 x 76cm). Εάν κάποιος διαφωνεί, διότι δεν έχει αρκετά τελάρα για να εφαρμόσει αυτή η πρακτική, τότε θα πρέπει να αγοράσει περισσότερα τελάρα. Η αγορά τελάρων είναι πολύ πιο αποδοτική οικονομικά, εάν τη συγκρίνουμε με τη συνεχή σπατάλη χρημάτων σε εκτυπώσεις που τελικά δεν παραδίδονται, για να μη μιλήσουμε για τα ακριβά υλικά και το χαμένο χρόνο παραγωγής.


Ο Mike Young  έχει εξειδικευτεί σε γραφικά υψηλής ευκρίνειας και στην μεταξοτυπία για βιομηχανικές εφαρμογές για σχεδόν 50 χρόνια. Είναι μέλος και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνολογιών Μεταξοτυπίας και Ψηφιακής Εκτύπωσης και έχει τιμηθεί με το διάσημο βραβείο Swormstendt για τη σύνταξη τεχνικών κειμένων. Ο Young συνεργάζεται συχνά με εμπορικές εκδόσεις, SGIA judje, και είναι ομιλητής σε βιομηχανικές διοργανώσεις. Η συμβουλευτική του εταιρεία εδρεύει στο Κονέκτικατ και ονομάζεται Ιmagetek Consulting International και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο: mike@imagetekconsulting.com

*ASDPT: Academy of Screen & Digital Printing Technology

Πηγή: Περιοδικό SCREEN PRINTING | Νοέμβριος 2018
Μετάφραση κειμένου: Σπυριδούλα Αυλωνίτη
Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνα Τσαντίρη