γράφει η Sonja Angerer

Η εκτύπωση υφάσματος παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς στη βιομηχανία των ψηφιακών εκτυπώσεων. Το Direct-To-Film (DTF) είναι μια νέα τεχνική διακόσμησης υφάσματος που έχει εισαχθεί στην αγορά. Τι είναι το DTF και πώς μπορούν οι εκτυπωτές να επωφεληθούν;

Κοιτάζοντας οποιοδήποτε κατάστημα ρούχων, είναι προφανές ότι τα τυπωμένα πουκάμισα και τα ρούχα είναι δημοφιλή σε όλους τους πελάτες οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Τα εξατομικευμένα αθλητικά ενδύματα και τα ρούχα γραφείου έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση. Λόγω αυτής της ζήτησης, πολλοί εκτυπωτές έχουν επενδύσει στην αγορά κάποιου είδους εκτυπωτή ενδυμάτων. Με το Direct-To-Film (συντομογραφία DTF) εισήχθη πρόσφατα άλλη μια επιλογή για ενδύματα (και υφάσματα σε ρολό). Για εκτυπωτές με προϋπάρχουσα επιχείρηση εκτύπωσης ενδυμάτων, αυτή η τεχνολογία είναι ακόμη πιο εφαρμόσιμη καθώς το κόστος επένδυσης σε DTF είναι μάλλον μικρό. Ορισμένοι εκτυπωτές που τυπώνουν απευθείας σε ύφασμα ή κάποιοι Digital Sublimation ενδέχεται να μπορούν να αλλάξουν σε DTF απλά αλλάζοντας τα μελάνια.

Η εκτύπωση μπλουζών είναι σε άνθηση, αλλά με τη νέα τεχνολογία DTF, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για άλλη μια φορά. Εικόνα: S. Angerer

Τι είναι το DTF;

Η εκτύπωση Direct to Film ή DTF στα υφάσματα σημαίνει εκτύπωση με ειδικά μελάνια DTF CMYK σε μια μεμβράνη PET πάχους 0,75 mm. Το λευκό μελάνι απαιτείται ως βάση για να διασφαλιστεί ότι τα χρώματα ξεχωρίζουν και σε σκούρα υφάσματα.

Η εκτυπωμένη μεμβράνη καλύπτεται με ένα στρώμα κόλλας σε σκόνη όσο το μελάνι είναι ακόμα υγρό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει χειροκίνητα για μικρές παραγωγές, ή αυτοματοποιημένα για παραγωγές βιομηχανικής κλίμακας. Η σκόνη πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα, με κάθε περίσσεια να αφαιρείται. Στη συνέχεια η μεμβράνη υποβάλλεται σε επεξεργασία σε φούρνο στεγνώματος ή θερμική πρέσα στους 160 βαθμούς C περίπου. Σε θερμική πρέσα, η επάνω πλάκα δεν πρέπει να αγγίζει την κόλλα κατά τη διαδικασία, συνιστάται ένα κενό 4 έως 7 mm.

Το φιλμ με το έγχρωμο, προ-κολλημένο σχέδιο μεταφέρεται στη συνέχεια στο ύφασμα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα σε μια θερμική πρέσα στους 160 - 170 βαθμούς. Οι περισσότεροι προμηθευτές προτείνουν ένα φύλλο πυριτίου από πάνω για προστασία της εκτύπωσης.

Όταν το ύφασμα έχει φτάσει ξανά σε θερμοκρασία δωματίου, το φιλμ μπορεί να αφαιρεθεί, αφήνοντας στο ύφασμα το τυπωμένο σχέδιο.

Ως τελευταίο βήμα, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν μερικά ακόμα δευτερόλεπτα στην θερμική πρέσα για να βελτιωθούν οι αντοχές στο πλύσιμο και το τρίψιμο. Η διαδικασία DTF λειτουργεί με φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι ή το μετάξι, καθώς και τεχνητά υλικά όπως ο πολυεστέρας ή το ρεγιόν. Με το στρώμα λευκού μελανιού, οι εκτυπώσεις DTF φαίνονται εξίσου καλές σε υφάσματα με σκούρα και έντονα χρώματα. Η εκτύπωση είναι ελαστική και δεν σπάει εύκολα.

Δεν είναι ακόμη δυνατή η εκτύπωση μεταλλικών ή νέον χρωμάτων με DTF.

Η Gröner προσφέρει το Gronal DTFJet One ειδικά για εκτύπωση μεταφοράς DTF (στιγμιότυπο από βίντεο στο YouTube).

Πώς μπορώ να ξεκινήσω με το DTG;

Υπάρχουν αρκετοί προμηθευτές που προσφέρουν DTF για «αρχάριους», συμπεριλαμβανομένης της αρχικής εκπαίδευσης και των εκτυπωτών DTF.

Πολλοί εξάχρωμοι εκτυπωτές μπορούν να μετατραπούν σε εκτυπωτή DTF αλλάζοντας απλά τα μελάνια. Τα ειδικά μελάνια DTF λειτουργούν με πολλές κεφαλές εκτύπωσης στην αγορά, επομένως απαιτούνται μόνο αναλώσιμα DTF όπως μελάνι, μεμβράνη και κόλλα.

Οι εκτυπωτές με προϋπάρχουσα επιχείρηση στον τομέα της εκτύπωσης ενδυμάτων πιθανότατα θα έχουν ήδη μια θερμική πρέσα και/ή φούρνο στεγνώματος. Μπορεί ήδη να έχουν και ένα ειδικό RIP για υφάσματα. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να μετατρέψετε αρχεία για εκτύπωση DTF με κάθε RIP, καθώς συνήθως, το λευκό μελάνι πρέπει να εκτυπωθεί πριν από την εικόνα που απαιτείται για το DTF.

Διατίθενται αποκλειστικά RIPs για εκτύπωση DTF, όπως το Gröner Digital Factory V.10 DTF Edition, το ColorMatch DTF Wasatch Softrip DTF έκδοση ή το Ergosoft 16. Σε σύγκριση με τα μελάνια εξάχνωσης, η γκάμα χρωμάτων DTF είναι γενικά λίγο μικρότερη και λιγότερο ζωντανή, επομένως μπορεί να απαιτείται κάποια μικρή προσαρμογή στα χρώματα για βέλτιστα αποτελέσματα.

Σε αντίθεση με την εκτύπωση εξάχνωσης, η διαδικασία μεταφοράς DTF μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχεδόν οποιοδήποτε ύφασμα για ένδυση. Εικόνα: S. Angerer

Ποιοι εκτυπωτές πρέπει να ασχοληθούν με το DTF;

Οι εκτυπωτές με προϋπάρχουσα πελατειακή βάση για εκτύπωση ενδυμάτων, αθλητικών ενδυμάτων ή ενδυμάτων εργασίας θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια επιπλέον ροή εργασίας DTF ή ακόμη και να αντικαταστήσουν την τρέχουσα τεχνολογία τους με ελάχιστο χρόνο, κόστος και προσπάθεια. Καθώς δεν απαιτείται κάποια προεπεξεργασία, η διαδικασία DTF είναι γρηγορότερη και λιγότερο κουραστική από την Direct-to-Garment (DTG) και πιο ευέλικτη από τη διακόσμηση υφασμάτων με τυπική διαδικασία θερμομεταφοράς.

Η ποιότητα εκτύπωσης με DTF είναι γενικά καλή, αν και μερικοί τη θεωρούν ελαφρώς υποδεέστερη από μια τυπική εκτύπωση εξάχνωσης. Ωστόσο, η εκτύπωση εξάχνωσης απαιτεί προεπεξεργασμένα πολυεστερικά υφάσματα που συχνά δεν είναι επιθυμητά για είδη μόδας ή ρούχα εργασίας.

Το DTF είναι μια αρκετά νέα τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης. Οι εκτυπωτές που επενδύουν τώρα ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό νωρίτερα από το αναμενόμενο για να εξασφαλίσουν κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία, κάτι που μπορεί να είναι επιζήμιο για όσους περιμένουν πριν εξεταστεί οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση.

Από την άλλη πλευρά, οι εκτυπωτές που ενσωματώνουν το DTF τώρα θα είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, οπότε είναι σκόπιμο να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση όσο το δυνατό νωρίτερα.

Ανακαλύψτε τις τελευταίες καινοτομίες στην εκτύπωση ρούχων στην Global Print Expo 2021, την κορυφαία έκθεση στην Ευρώπη για μεταξοτυπία και ψηφιακή εκτύπωση μεγάλου μεγέθους, εκτύπωση υφασμάτων και επιγραφή. Ανακαλύψτε τα πιο πρόσφατα προϊόντα και εξερευνήστε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εγγραφείτε τώρα και χρησιμοποιήστε τον κωδικό FESH101 για να λάβετε έκπτωση 30 ευρώ.

Πηγή: https://www.fespa.com/en/dtf-a-new-way-to-personalisation-textile-printing