09 Ιούλ 2021
Ιούλιος 9, 2021

Ένα βήμα μπροστά

0 Σχόλια


Μεταμορφώνοντας το χάος σε παραγωγικότητα: πώς προσαρμόστηκε η μεταξοτυπία στην πανδημία και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται.

Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19, τα lockdown σε όλη την Ευρώπη, προκάλεσαν τη διακοπή της κανονικότητας στην οικονομία, χωρίς πωλήσεις και παραγγελίες, και με σπασμένες αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού. Προέκυψε μια χαοτική κατάσταση με την έλλειψη επαρκών μασκών προσώπου και μέσων ατομικής προστασίας λόγω της εξάρτησης από προϊόντα που προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, ιδίως από την Ασία.

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΥΦΑΣΜΑ

Όταν ο Covid-19 απείλησε τις βιομηχανίες υφάσματος και ρουχισμού, οι επιχειρηματίες «επαναπροσδιόρισαν» τους εαυτούς τους, απέκτησαν ιατρικές πιστοποιήσεις και άρχισαν να παράγουν μάσκες προσώπου και άλλα προστατευτικά υλικά, αρχικά τοπικά και πλέον πολλοί από αυτούς κάνουν εξαγωγές παγκοσμίως. Μετά το lockdown, οι βιομηχανίες αυτές βαθμιαία μεταφέρθηκαν σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση, με περισσότερο ηλεκτρονικό εμπόριο από ότι προηγουμένως, διατηρώντας τις μάσκες προσώπου και των υπόλοιπων μέσων ατομικής προστασίας ως βασικές σειρές στα προϊόντα τους.

Είτε εκτυπώνοντας απευθείας στο ύφασμα είτε χρησιμοποιώντας μεθόδους μεταφοράς, υπήρξε μια έκρηξη στον τομέα μεταξοτυπίας με αρκετές επενδύσεις που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση στην προεκτύπωση, την τεχνολογία CTS (computer-to-screen), την εκτύπωση, στέγνωμα και μεταφορά με μονάδες melt powder.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυξάνεται η χρήση της μεταξοτυπίας για μεταφορές εικόνων σε ύφασμα, καθώς η τεχνολογία μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ένταση χρώματος, εναπόθεση μελανιού, χαρακτηριστικά πλυσίματος, ανθεκτικότητα, επαναληψιμότητα εικόνας καθώς και πρόσθετα όπως κόλλες ή επιβραδυντικά φλόγας.

Η δημοτικότητα της μεταξοτυπίας, σχετίζεται άμεσα με την προτυποποίηση που διασφαλίζεται από την τεχνολογία CTS, το ότι δεν έχει φιλμ, και δεν παρεμποδίζει την διαδικασία της προεκτύπωσης. Εύκολα, γρήγορα και ευέλικτα μπορείτε να κατασκευάζετε από 50 έως 500 τελάρα την ημέρα.

 ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΓΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ

Ένα άλλο παράδειγμα σθένους και στρατηγικής σκέψης, έρχεται από μια Πορτογαλική εταιρεία, την Decordecal-Ilhavo. Η εταιρεία ήταν ήδη τεχνολογικός ηγέτης, όταν το 2012 εγκατέστησε το πρώτο, πλήρως αυτοματοποιημένο, σύστημα STM-TEX CTS των SignTronic και Grunig-Interscreen.

Η μονάδα SignTronic STM TEX Pro, στην Decordecal

Πριν την πανδημία, η Decordecal είχε μόλις εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα STM CTS, το προηγμένο STM-TEX New Generation 4 Technology Stencil Master. Η εταιρεία σκοπεύει να εκσυγχρονίσει την επιχείρησή της με μια νέα βιομηχανική διάταξη, επενδύοντας σε νέο λογισμικό διαχείρισης χρώματος και κόστους ColorGATE και ένα νέο στεγνωτήριο INO wicket.

«Η προεκτύπωση είναι πολύ βασική και το CTS είναι η καρδιά της τεχνολογίας της μεταξοτυπίας», δήλωσε ο Paulo Mota, Διευθύνων Σύμβουλος της Decordecal. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη, στοχεύουν να είναι «πλήρως ενημερωμένοι» μετά την πανδημία, με βάση «μια νέα διάταξη, αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με προηγμένες ψηφιακές και καλύτερες πράσινες τεχνολογίες», πρόσθεσε.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ

Υπάρχει ένα σχέδιο ανάκαμψης για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες να γίνουν πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για μετάβαση σε ψηφιακές και πιο οικολογικές λύσεις. Καθώς η ψηφιοποίηση στις διαδικασίες αυτοματισμού συνεχίζει να εξελίσσεται, οι ανθρώπινες δεξιότητες πρέπει επίσης να εκσυγχρονιστούν.

Θα πρέπει να αναπτυχθεί και να υποστηριχθεί από τις ακαδημαϊκές κοινότητες, τα τεχνολογικά και βιομηχανικά κέντρα και τα επαγγελματικά σχολεία κάθε χώρας ένα νέο σχέδιο ψηφιακής εκπαίδευσης για τη βιομηχανική στρατηγική. Το «Re-Skilling & Up-Skilling» (επανεκπαίδευση & κατάρτιση) είναι μια ανερχόμενη τάση που πρέπει να εφαρμοστεί με ένα στρατηγικό τρόπο ώστε να ενισχυθεί η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας και να υποστηριχθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πηγή: Περιοδικό Specialist printing worldwide | issue 2/2021
Μετάφραση κειμένου: Κωνσταντίνα Τσαντίρη