γράφει η Emma Green, FESPA Associations Manager

Το να δουλεύεις με τους 37 συνδέσμους της FESPA σε όλο τον κόσμο είναι πάντα μια αφυπνιστική εμπειρία. Μέχρι πρόσφατα, η δουλειά μου ήταν να ταξιδεύω στις εκδηλώσεις των συνδέσμων, συνήθως με αεροπλάνο, για να κάνω μια παρουσίαση και να δω μια αίθουσα σεμιναρίων γεμάτη ανθρώπους της εκτύπωσης που είναι πρόθυμοι να ακούσουν για τα τελευταία αποτελέσματα του FESPA Print Census και τις λεπτομέρειες της επόμενης έκθεσης.

Οι συνάδελφοι μου περνούσαν πάντα μήνες προγραμματίζοντας αυτές τις εκδηλώσεις, δουλεύοντας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αντί να ταξιδεύω στους συνδέσμους της FESPA ανά τον κόσμο, προσπαθώ να διευκολύνω τις βιντεοκλήσεις μεταξύ των συνδέσμων από το σπίτι, με το μήνυμα: «Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε και να ανταλλάξουμε χρήσιμες ιδέες».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν πραγματικά εκπληκτικό να μαθαίνουμε για την υποστήριξη και την καθοδήγηση που παρέχουν οι τοπικοί σύνδεσμοι στους εκτυπωτές, σε όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Μια βασική λειτουργία που έχουν υιοθετήσει πολλοί σύνδεσμοι, είναι να βοηθούν τους εκτυπωτές να κατανοήσουν τους νόμους των κυβερνήσεών τους σχετικά με την απασχόληση και τα φορολογικά μέτρα κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πολλές κυβερνήσεις πήραν έκτακτα μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και οι σύνδεσμοι FESPA προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι εκτυπωτές γνωρίζουν πλήρως οποιαδήποτε βοήθεια από το κράτος, όπως φοροαπαλλαγές ή επιδοτήσεις απασχόλησης, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν. Το προσωπικό του συνδέσμου απαντά στα ερωτήματα των μελών του μέσω τηλεφώνου ή email και πολλοί παρέχουν πληροφορίες μέσω ενημερωτικών δελτίων, ιστοτόπων και διαδικτυακών σεμιναρίων. Ο σύνδεσμος της Νότιας Αφρικής “Printing South Africa” αποτελεί ένα παράδειγμα συνδέσμου που συνεργάζεται στενά με τις αρχές και κοινοποιεί τις λεπτομερείς νομοθετικές αλλαγές μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων και ειδικού ενημερωτικού δελτίου στα μέλη του.

Οι σύλλογοι έχουν επίσης δημιουργήσει καμπάνιες που συμβάλλουν στην προβολή του σημαντικού ρόλου της εκτύπωσης κατά τη διάρκεια της επιδημίας, καθώς οι εκτυπωτές εργάζονται για την παραγωγή γραφικών δαπέδου για νοσοκομεία και ετικέτες και συσκευασίες για τα βασικά αγαθά, όπως φάρμακα και τρόφιμα. Ο Πορτογαλικός Σύνδεσμος Εκτυπωτών, APIGRAF, ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο «Είμαστε όλοι Εκτυπωτές» με το hashtag «#somostodosgraficos» για να επισημάνει τη σημαντική δουλειά που γίνεται. Η καμπάνια περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ένα βίντεο κλιπ που είναι διαθέσιμο στο YouTube.

Οι εκτυπωτικές εταιρείες που έχουν προσαρμόσει τις δεξιότητες και την τεχνολογία τους στην παραγωγή εξοπλισμού για να βοηθήσουν την προσπάθεια ενάντια του COVID-19, μπορούν να καταχωρίσουν τις πληροφορίες τους και περισσότερες λεπτομέρειες σε ιστοτόπους με δυνατότητα αναζήτησης που έχουν συσταθεί από διάφορους συνδέσμους. Οι FESPA Espana, FESPA Italia και FESPA Nederland έχουν δημιουργήσει τέτοιες εθνικές βάσεις δεδομένων όπου μπορεί να γίνει αναζήτηση για μάσκες προσώπου, προστατευτικές προσωπίδες και άλλου σημαντικού εξοπλισμού, ενώ το προσωπικό της FESPA UK βοηθά άμεσα τα μέλη του στις προσπάθειές τους να παράγουν ειδικό εξοπλισμό.

Όλοι οι Σύνδεσμοι είναι διαφορετικοί, οπότε τα οφέλη που προσφέρουν στα μέλη τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Πολλοί εκπρόσωποι των εκάστοτε Συνδέσμων δουλεύουν μόνοι τους ή μπορεί να έχουν την υποστήριξη ενός ή δύο άλλων συναδέλφων, επομένως η γρήγορη ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα και στους «καλούς καιρούς», πόσο μάλλον τώρα που σχεδόν όλοι βρίσκονται σε καθεστώς Lockdown.

Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αφοσίωση και η δέσμευση του προσωπικού των Συνδέσμων από όλο τον κόσμο. Από κάποιον Σύνδεσμο μου είπαν ότι εργάζονταν τα σαββατοκύριακα και τις αργίες για να προσπαθήσουν να προωθήσουν τη δουλειά τους online για να υποστηρίξουν τους εκτυπωτές με εκπαιδευτικά εργαλεία το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουν ότι αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους εκτυπωτές όταν γυρίσουν στη δουλειά. Κάποιος άλλος μου είπε ότι έκανε πολλά χιλιόμετρα ποδήλατο στην πόλη για να καταφέρει να παρευρεθεί στην διαδικτυακή μας συνάντηση από τον υπολογιστή του γραφείου του. Ένας άλλος είπε, ότι τώρα είναι η στιγμή να νοιαστούμε πραγματικά ο ένας για τον άλλον.

Η συμμετοχή στις ομαδικές κλήσεις των Συνδέσμων είναι τόσο ενθαρρυντική όσο και συγκινητική. Η δουλειά σε διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς πολλών διαφορετικών χωρών, απαιτεί πολλή κατανόηση και είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις ευαισθησίες, κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ακούμε πώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί τόσο αρνητικά από την κρίση, αλλά υπάρχουν και ακτίνες ελπίδας που είναι ενθαρρυντικές. Μερικοί συνάδελφοι από όλο τον κόσμο συνδέονται στις βιντεοσυνομιλίες μας από το γραφείο τους και όχι από το σπίτι, και υπάρχουν και αυτοί που επέστρεψαν στο περιβάλλον του γραφείου τους μετά από μια περίοδο lockdown. Αυτά τα μικρά γεγονότα είναι αυτά που δίνουν στους υπόλοιπους ελπίδες ότι η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε θα περάσει. Τα σχόλια που ελήφθησαν από αυτές τις βιντεοκλήσεις ήταν εξαιρετικά θετικά και μπορούμε ήδη να δούμε πώς διαφορετικοί Σύνδεσμοι ανταλλάσσουν ιδέες και τις χρησιμοποιούν για να αξιοποιηθούν στη χώρα τους.

Οι τοπικοί Σύνδεσμοι είναι αυτοί που βοηθούν τη FESPA να πραγματοποιεί επενδύσεις υψηλής ποιότητας στην εκτυπωτική κοινότητα. Αυτό είναι θεμελιώδες για την κουλτούρα «Profit for Purpose» της FESPA. Η ιδέα είναι ότι τυχόν κέρδη που παράγονται από τις εκθέσεις μας σε όλο τον κόσμο επανεπενδύονται για να παρέχουν απτά οφέλη. Αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή χορηγίας σε ένα εκτυπωτικό σεμινάριο τοπικού Συνδέσμου ή παρέχοντας πολύτιμα οφέλη και υπηρεσίες. Παραδείγματα αυτών αποτελούν οι έρευνες της FESPA «Print Census» σχετικά με τις τάσεις του κλάδου, η παγκόσμια συνάντηση των προέδρων των τοπικών Συνδέσμων της FESPA, εκδηλώσεις όπως το Printeriors, η εμπειρία του Club FESPA για τα μέλη στις εκθέσεις, τα βραβεία FESPA, τα συνέδρια εκτύπωσης σε όλο τον κόσμο και πολλά άλλα.

Η οικογένεια της FESPA υποστηρίζει την εκτυπωτική κοινότητα τα τελευταία 60 χρόνια, στις καλές αλλά και τις κακές εποχές, και ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό, όσο τώρα, να διατηρηθεί ισχυρό το δίκτυο των Συνδέσμων και να διασφαλιστεί ότι η εκτυπωτική κοινότητα έχει καλή εξυπηρέτηση.

 

Πηγή: fespa.com