γράφει ο Graeme Richardson-Locke

Ο Graeme Richardson-Locke συζητά για τον αντίκτυπο που έχει ο COVID-19 τους διάφορους συνδέσμους της FESPA στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση που σκοπό έχει την προσπάθεια επιβράδυνσης της μόλυνσης από την ασθένεια COVID-19, του κορονοϊού που κρατά σήμερα 1 στους 5 του παγκόσμιου πληθυσμού στο σπίτι. Αν έχουμε παιδιά, είναι μαζί μας και προσπαθούμε να εστιάσουμε την προσοχή τους στην εκπαίδευση από το σπίτι, προστατεύοντας παράλληλα τους μεγαλύτερους και τα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειάς μας στην εκτεταμένη απομόνωσή τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μερικές εβδομάδες πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, που ο κόσμος βιώνει αυτό που για τους Βρετανούς δεν έχει έρθει ακόμα. Ευτυχώς, η πρώτη αίσθηση ελπίδας έρχεται από την Κίνα, όπου δεν υπάρχουν πια νέα κρούσματα και όλα δείχνουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει. Η επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η ζωή με την αποφυγή όλων των επαφών με τους άλλους είναι τώρα σε εξέλιξη, και με δέσμευση και σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, γνωρίζουμε ότι κάνουμε το ελάχιστο για να αμβλύνουμε τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Όσο κάθομαι στο γραφείο μου γράφοντας αυτό το άρθρο, παρακολουθώ μια ζωντανή ροή ειδήσεων σε άλλη οθόνη, με συνεχώς αυξανόμενες αναφορές στρατηγικών κοινωνικής απομόνωσης που εμφανίζονται σε όλες τις ηπείρους, συνειδητοποιώ ότι κάθε ώρα που περνάει μια ακόμη χώρα μπαίνει σε κρίση. Ο φόβος μας, πέρα ​​από τον δικό μας, είναι για τους λαούς των χωρών με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας που αρχίζουν και αυτά να εντοπίζουν κρούσματα.

Είναι σχεδόν αδύνατο να «χωνέψουμε» τις οικονομικές επιπτώσεις που έρχονται για επιχειρήσεις και τα οικονομικά της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Όσο αναλογιζόμαστε την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και ότι σχεδόν 500.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν αίτηση για το Universal Credit (ένα μηνιαίο επίδομα για τους ανέργους και τους χαμηλά αμειβόμενους) τις τελευταίες εννέα μέρες, η ελπίδα που απομένει είναι ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) δεσμεύτηκαν ότι «θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις και η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Στην FESPA, έχουμε ήδη έρθει αντιμέτωποι με τη δύσκολη απόφαση να αναβάλουμε την FESPA Global Print Expo, και η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα επιβεβαιώνει ότι ήταν η μόνη κατάλληλη απόφαση. Με ενθαρρύνει το γεγονός ότι ήδη αναπρογραμματίστηκε 6 - 8 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους στη Μαδρίτη, μαζί με την European Sign Expo και την Sportswear Pro. Η Γραμματεία της FESPA είναι ευτυχής που οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε αυτές τις νέες ημερομηνίες και είμαστε ευγνώμονες στην ομάδα του IFEMA, που μας υποστήριξε υπό τέτοιες έκτακτες και δύσκολες συνθήκες.

Πριν μερικές ημέρες «συναντήθηκα» με τους συναδέλφους της FESPA στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα μέσω του Zoom για μια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις στα μέλη τους και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στις κλήσεις υποστήριξης.


Ζωντανή τηλεδιάσκεψη με τους συναδέλφους από τη Νότια Ευρώπη

Κάθε χώρα ανέφερε την τρέχουσα εμπειρία της, ο Enrico Barboglio από την FESPA Italy εξήγησε ότι τα κρούσματα του COVID-19 δεν μειώνονται ακόμη παρά την καραντίνα και η κυβέρνηση εντατικοποίησε τα μέτρα για τον περιορισμό των λοιμώξεων. Ορισμένοι κλάδοι της αγοράς εξακολουθούν να δουλεύουν, οι συσκευασίες τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων παραμένουν ισχυρές, ωστόσο πολλοί εργάζονται πολύ κάτω από την παραγωγική τους ικανότητα καθώς οι εμπορικές συναλλαγές συνεχώς γίνονται δυσκολότερες. Ανέφερε ότι ορισμένες εκτυπωτικές και βιβλιοδετικές επιχειρήσεις στράφηκαν στην παραγωγή μασκών προσώπου, που είναι σε μεγάλη ζήτηση. Οι επιγραφοποιοί πραγματοποιούν εγκαταστάσεις διαχωριστικών σε σουπερμάρκετ για την προστασία του προσωπικού και γραφικών ώστε να παρέχουν μια οπτική αναφορά για την κοινωνική αποστασιοποίηση. Επίσης, προσπαθούν να κινητοποιήσουν τα μέλη τους να «συναντηθούν» στο Zoom, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να τους παράσχουν όποια δυνατή υποστήριξη.

Ο Pablo Serrano από την FESPA Spain μετέδωσε την κατάσταση στην Ισπανία, που είναι λίγο πολύ παρόμοια με αυτήν στην Ιταλία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι τομείς λειτουργούσαν ήδη κάτω από το ήμισυ της ικανότητάς τους και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Αυτοί που δουλεύουν πολύ σκληρά είναι οι 3D εκτυπωτές, για την παραγωγή αναπνευστήρων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας για την κάλυψη μιας αναδυόμενης ανάγκης.

Ο Pablo Durado του Πορτογαλλικού συνδέσμου Apigraf και η Φοντίνα Λομβαρδιά πρόεδρος της FESPA Hellas, εξέφρασαν τις ίδιες ανησυχίες, και επιπροσθέτως περαιτέρω επιδείνωση από την απώλεια εσόδων από τον τουρισμό, που είναι εξαιρετικά σημαντικά για τις δύο οικονομίες. Η Marrion Ferhat της FESPA France εξήγησε ότι με τις απαγορεύσεις που έχουν ήδη αναφερθεί, πολλοί εκτυπωτές είναι πλέον κλειστοί και περιμένουν τις πληρωμές και τα επιδόματα από την κυβέρνηση για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, μέχρι να υποχωρήσει το χειρότερο κομμάτι της κρίσης.

Τελικά εξέφρασε την θέση της και η FESPA UK, που ως έθνος ακόμη δεν βρίσκονται στο αποκορύφωμα της κρίσης. Η FESPA UK προσφέρει υποστήριξη στα μέλη της, μπορούν όλοι να ανταλλάζουν ιδέες μέσω του δικτύου και να αναζητούν βοήθεια όποτε την χρειάζονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί άλλες έξι συναντήσεις μέσω Zoom για να επικοινωνήσουμε με τους υπόλοιπους συνδέσμους της κοινότητας, για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο και για να εξετάσουμε ποια κοινά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.


Ζωντανή τηλεδιάσκεψη με τους συναδέλφους από Πολωνία και Σλοβακία

Αν και εκτιμώ τους υπαρκτούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και την προτεραιότητα για την προστασία της μακροβιότητάς τους, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε όσο εργαζόμαστε από το σπίτι. Θα επιστρέψουμε όλοι σε μια νέα «κανονικότητα» στο μέλλον που θα αντιμετωπίζει ακόμα την κλιματική επείγουσα κατάσταση (παρά την τρέχουσα μείωση των αέριων εκπομπών) και τα brands θα θέλουν περισσότερη διαφάνεια και βελτιωμένες πρακτικές.

Ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να διαβάσετε για την αξία των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ για την εκτυπωτική κοινότητα. Η Clare Taylor, αναγνωρισμένη σύμβουλος βιωσιμότητας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ξεκινήσει μια σειρά άρθρων που καλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η Debbie McKeegan, ειδική της FESPA για το ύφασμα, συνέβαλε μόλις με ένα άρθρο σχετικά με την Πιστοποίηση στα Ψηφιακά Τυπωμένα Υφάσματα.

Υπάρχουν πολλά σχετικά άρθρα στο FESPA.com, και ακόμη πιο εύστοχο περιεχόμενο στο Club FESPA, που είναι προσβάσιμο μόνο από τα μέλη της FESPA.

Εύχομαι σε καθέναν από σας ξεχωριστά καλή υγεία και μια γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα των επιχειρήσεων, όταν η πιο κρίσιμη φάση του περιορισμού βρίσκεται πίσω μας.

πηγή: fespa.com