της Laurel Brunner

Η Laurel Brunner εξετάζει την εφαρμογή νέων βιώσιμων τεχνολογιών στον τομέα εκτυπώσεων υφασμάτων

Η ιστορία της εκτύπωσης υφασμάτων είναι γεμάτη καινοτομίες, από τη μεταφορά χρωμάτων στην επιφάνεια προς βαφή με ανάγλυφους ξυλότυπους έως τα ψηφιακά τυπωμένα υφάσματα. Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές της κατά παραγγελία εκτύπωσης υπάρχει ένα πλήθος βιομηχανικών επεξεργασιών που παράγουν από υφάσματα για φόδρες και κουρτίνες μέχρι ρούχα υψηλής ραπτικής και t-shirts. Η τεχνολογική αναστροφή σε μεθόδους που μας επιτρέπουν να έχουμε επί παραγγελία εσωτερικούς χώρους και ρούχα δημιουργεί τώρα κάθε είδους επιχειρηματικές ευκαιρίες που γενικά ωθούνται από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι καινοτομίες στον ψηφιακό εκτυπωτικό εξοπλισμό και τις χρωστικές αρχίζουν να διαταράσσουν σοβαρά τις επιχειρήσεις υφασμάτων. Αυτό είναι θετικό διότι η συμβατική παραγωγή υφασμάτων είναι μια μέθοδος κατασκευής απαιτητική σε φυσικούς πόρους. Η έρευνα της FESPA αναφέρει πως η αξία της αποτιμάται στα 165 εκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα υφασμάτων τυπώνονται παγκοσμίως, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, πράγμα αναμενόμενο. Με την αύξηση του πληθυσμού και την άνοδο των εισοδημάτων μπορούμε να αναμένουμε όλο και περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα των υφασμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που οι κατασκευαστές εξοπλισμού γραφικών τεχνών είναι τόσο πρόθυμοι να εισέλθουν στον τομέα αυτό.

Η εκτύπωση υφασμάτων ήταν σημαντικό εκθεσιακό γεγονός στη FESPA. Η EFI παρακολουθούσε τον τομέα για χρόνια και μέσω της απόκτησης της Reggiani πριν λίγα χρόνια, σήμερα έχει πάνω από 60% μερίδιο αγοράς σε εκτυπώσεις απευθείας σε ρούχα και στα είδη ένδυσης. Περίπου 60% από αυτό είναι ενδύματα, υφάσματα επιπλώσεων και βιομηχανικές εκτυπώσεις υφασμάτων. Στη FESPA η EFI εισήγαγε στην αγορά μία τεχνολογία χρωστικών υφασμάτων για εκτύπωση απευθείας σε ύφασμα.

Η νέα μέθοδος έχει σαν χαρακτηριστικό τον πολυμερισμό εντός της διαδικασίας παραγωγής και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και νερό για την ταχεία παραγωγή εκτυπώσεων. Τα εκτυπωμένα υφάσματα δεν χρειάζονται πλύσιμο ή θέρμανση για τη σταθεροποίηση του χρώματος και η EFI δηλώνει ότι η μέθοδος αυτή έχει εφαρμογή σε ένα τεράστιο εύρος ινών.

Αναμένουμε κι άλλες παρόμοιες καινοτομίες καθώς η αγορά για κατά παραγγελία υφάσματα και ρούχα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η HP στοχεύει και αυτή στον τομέα εκτυπώσεων σε ύφασμα και ανακοίνωσε τη νέα σειρά ψηφιακών εκτυπωτών υφάσματος HP Stitch S series που προσφέρει γρήγορο, υψηλής ακρίβειας color-matching καθώς και απλοποιημένη και αποδοτική λειτουργία. Πρόκειται για την τελευταία καινοτομία της HP, σχεδιασμένη για να επιταχύνει την ενσωμάτωση της ψηφιακής εκτύπωσης σε πλέον εμπορικές αγορές.

H MIMAKI είναι ένας καλά εδραιωμένος παίκτης της αγοράς εκτύπωσης υφάσματος και προσφέρει καινοτόμες λύσεις στους επαγγελματίες με υψηλή απόδοση και ποικίλες δημιουργικές δυνατότητες.

Το αν θα έπρεπε να περιμένουμε την εκτυπωτική κοινότητα να υιοθετήσει αυτή την τεχνολογία ή η βιομηχανία της μόδας θα φτάσει πρώτη εκεί, είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Η EPSON  είχε την εμπειρία να δει τη σχεδιαστή κοινότητα να υιοθετεί την παραγωγή εντός της επιχείρησης. Η μετάβαση σε ακόμα πιο συχνή αλλαγή μόδας σημαίνει πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες για τους κατασκευαστές ψηφιακού εκτυπωτικού εξοπλισμού να κατακτήσουν μια ολοκαίνουργια αγορά που λειτουργεί έξω από τις συμβατικές εκτυπώσεις.

Πηγή: Αυτό το άρθρο παρουσιάστηκε από το Verdigris project, μία πρωτοβουλία της βιομηχανίας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εκτυπώσεων. Αυτός ο σχολιασμός βοηθά τις εκτυπωτικές εταιρείες να εναρμονίζονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και στο πως η φιλική προς το περιβάλλον εταιρική διοίκηση μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσουν τα τελικά οικονομικά τους αποτελέσματα. Το  Verdigris υποστηρίζεται από τις παρακάτω εταιρείες: Agfa Graphics, Spindrift.click, EFI, FESPA, HP, Kodak, Kornit Digital, Ricoh, Splash PR, Unity Publishing και Xeikon.