Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι,

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά, με υγεία, επαγγελματική επιτυχία και οικογενειακή ευτυχία!
Ο σύνδεσμος Fespa Hellas σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, την Κυριακή 11/02/2024 και ώρα 11:00 π.μ. Μετά από καιρό είναι μια πολύ καλή στιγμή να ξαναβρεθούμε σε ζεστό και όμορφο περιβάλλον, να γνωριστούμε με τα νέα μέλη, να ξανασυναντηθούμε με τα παλιά και τους συνεργάτες μας, να περάσουμε.
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Λόφος Νυμφών, Θησείο) στις 11.00 πμ και μετά γεύμα και κοπή της πίτας στο εστιατόριο Lontos - Αποστόλου Παύλου 35 Θησείο.

Κόστος κατά άτομο: €35
(Περιλαμβάνει την είσοδο στο Αστεροσκοπείο, φαγητό και ποτό στο εστιατόριο)

Αριθμός λογαριασμού συνδέσμου:
Τράπεζα Πειραιώς
GR 22 0171 7510 0067 5111 6004 825

Παρακαλούμε επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας έως την Πέμπτη 8/2 στο email: member@fespahellas.gr.

Λίγα λόγια για το αστεροσκοπείο

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτήριο Σίνα το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.

Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο-σύμβολο του κτηρίου Σίνα. Με το τηλεσκόπιο αυτό ο Ιούλιος Σμιτ, αστρονόμος και τρίτος Διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης τον 19ο αιώνα.

Δίπλα στο κτήριο Σίνα βρίσκεται μικρό κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ – υπεύθυνο για το σχεδιασμό μεγάλου αριθμού δημοσίων κτηρίων το 19ο αιώνα στην Αθήνα και στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο 16εκ. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε από το γαλλικό οίκο Gautier και αγοράστηκε το 1896 ύστερα από δωρεά του γνωστού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την υπηρεσία χρόνου του ΕΑΑ και από την εγκατάστασή του έως το 1964 καθόριζε την επίσημη ώρα Ελλάδος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσβαση στις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΘΗΣΕΙΟΥ:

Για να επισκεφθείτε τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ε.Α.Α μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (Η.Σ.Α.Π.). Ο πλησιέστερος σταθμός είναι ο σταθμός του Θησείου, από εκεί με δεκάλεπτη πεζοπορία μπορείτε να φτάσετε στον Λόφο Νυμφών, όπου βρίσκεται το Ίδρυμα. Επίσης, οι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Α. διαθέτουν Parking. Η είσοδος είναι από τις οδούς Πνυκός ή Ωτρυνέων και μόνο ένα τμήμα της οδού Αποστ. Παύλου είναι ανοιχτή για τα οχήματα.

 

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΧΑΡΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:

Αν βάλετε στο gps να πάτε στο ΕΑΑ με αυτοκίνητο στη θησείο, συνήθως βγάζει τη διαδρομή όπως δείχνει η μπλε γραμμή. Δεν είναι σωστή αυτή η πρόσβαση, η σωστή με αυτοκίνητο είναι όπως δείχνει η κόκκινη  γραμμή στον χάρτη.
ΠΡΟΣΟΧΗ - όταν φτάσετε στο σημείο που ενώνεται η μπλε με την κόκκινη γραμμή, ξεκινάει ο πεζόδρομος του Αποστόλου Παύλου, υπάρχουν 2 πράσινες παύλες που δείχνουν τη διαδρομή πάνω στον πεζόδρομο.
Επιτρέπεται σε αυτό το σημείο η κίνηση οχημάτων με σκοπό να φθάσουν στο παρκινγκ του αστεροσκοπείου, αν ρωτήσει κάποιος γιατί κινείστε στον πεζόδρομο η απάντηση είναι για την πρόσβαση στο αστεροσκοπείο. Στη συνέχεια ο δρόμος της κόκκινης γραμμής έως το αστεροσκοπείο είναι άσφαλτος. Η στάθμευση γίνεται μόνο στο παρκινγκ έξω από την είσοδο του αστεροσκοπείου, στου δρόμους πιο ερχόμενοι για το αστεροσκοπείο είναι θέσει μόνο για μόνιμους κατοίκους.