Ο Daniele Uboldi της EPTA Inks συζητά σχετικά με το πώς τα βιολογικά μελάνια βελτιώνουν τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Εξηγήστε μας τον τρόπο με τον οποίο είναι βιώσιμα τα προϊόντα και οι διαδικασίες της EPTA Inks. Το 82% των πρώτων υλών σας προέρχονται από πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές. Πώς το πετύχατε αυτό;

Πριν από είκοσι χρόνια, η παγκόσμια βιομηχανία υφάσματος άρχισε να περιορίζει και να ρυθμίζει τη χρήση επιβλαβών ουσιών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Έκτοτε, ο αριθμός των επικίνδυνων ουσιών σε κυκλοφορία έχει αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα η χρήση τους έχει γίνει λιγότερο αποδεκτή. Με την έλευση του κανονισμού REACH της ΕΕ (Καταχώριση, Αξιολόγηση, Εξουσιοδότηση και Περιορισμός Χημικών), οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ακόμη περισσότερο τη σημασία της «πράσινης» χημείας, τόσο εκτός όσο και εντός της Ευρώπης. Στις οικονομίες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η βιομηχανία άνθισε, αλλά υπήρχε κακή στάση απέναντι στην προστασία των εργαζομένων, καθώς και των ανθρώπων που θα φορούσαν το τελικό προϊόν.

Πριν από δύο χρόνια, η EPTA Inks αποφάσισε να αυξήσει τη βιωσιμότητά της με μια νέα φιλοσοφία κυκλικής οικονομίας. Επιλέξαμε πρώτες ύλες από ανανεώσιμες πηγές και αντικαταστήσαμε την παραδοσιακή συσκευασία ΡΕΤ με ανακυκλωμένα υλικά. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με μελάνια εκτύπωσης υφασμάτων από ανανεώσιμες πηγές, συνεργαζόμενοι με μεγάλες εταιρείες χημικών που, όπως εμείς, εστιάζουν στην πράσινη οικονομία.

Οι υπόλοιπες εταιρείες της βιομηχανίας τυπωμένων υλών κάνουν αρκετά ώστε να είναι βιώσιμες;

Όσοι εργάζονται για τις μεγάλες μάρκες μόδας και αθλητικών ειδών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας. Η κυκλοφορία βιολογικών μελανιών στην αγορά, κατά τη γνώμη μου, εστίασε στην οικολογική συνείδηση αυτών που εργάζονται στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Πιστεύω πως τα βιολογικά μελάνια παρέχουν ξεκάθαρες απαντήσεις στην πραγματική βιομηχανική ανάγκη: τα υλικά των υφασμάτων είναι όλο και πιο αποτελεσματικά όσον αφορά την κυκλική οικονομία (ανακυκλωμένος πολυεστέρας, οργανικό βαμβάκι, κ.λπ.), είναι όμως οι χημικές ουσίες με τις οποίες τυπώνονται φιλικές προς το περιβάλλον; Νομίζω ότι όλοι στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορούν να συνεισφέρουν εάν έχουν πρόσβαση στις σωστές λύσεις.

Μας μιλάτε για τη σημασία των καλών συνεργασιών με σκοπό τη δημιουργία τεχνολογικών πλατφορμών που θα δώσουν καλύτερες λύσεις. Έχετε να δώσετε κάποια συμβουλή για την επιλογή των σωστών συνεργατών;

Η συνεργασία και η ικανότητα δημιουργίας τεχνολογικών πλατφορμών είναι απαραίτητες για την καινοτομία. Η εύρεση του σωστού συνεργάτη δεν είναι καθόλου απλή: η συνέργεια που απαιτείται μεταξύ δύο οργανισμών διασφαλίζει την ανάπτυξη του άλλου. Πολλά εξαρτώνται από τους ανθρώπους: η δημιουργία καλών προσωπικών σχέσεων, η επιθυμία να ξεχωρίσει και η περιέργεια να εξερευνήσει νέους τεχνολογικούς τομείς καθιστά τα πάντα πολύ πιο εύκολα.

Στα αθλητικά είδη, υπάρχουν πολύπλοκα μίγματα διαφορετικών ινών που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν - πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό;

Τα αθλητικά ρούχα, και πολλά «fast fashion», είναι κατασκευασμένα με υφάσματα μεικτής σύνθεσης, συνήθως μίγματα φυσικών και συνθετικών ινών. Αυτό περιπλέκει τη δυνατότητα, τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης, να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί το ένδυμα ή το ύφασμα. Είναι απαραίτητο να διαχωριστούν οι διαφορετικές ίνες που απαρτίζουν το προϊόν. Πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε νήματα ή διαδικασίες που θα αποφέρουν υφάσματα υψηλής απόδοσης, αποφεύγοντας ανάμεικτες ίνες.

Σε ό, τι αφορά τις πρώτες ύλες, υπάρχει μέλλον για το polycotton (σύγχρονο ύφασμα κατασκευασμένο από την ανάμειξη βαμβακιού και πολυεστέρα);

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα συστήματα ανακύκλωσης αναμεμειγμένων ινών θα εκμεταλλευτούν τις τεχνολογικές καινοτομίες. Σήμερα, θα έλεγα όχι, για διάφορους τεχνικούς λόγους - η ανακύκλωση του βαμβακιού δεν είναι απλή και αποτελεσματική λόγω του μεγέθους των ινών. Με κάθε αναγέννηση, αυτές γίνονται όλο και μικρότερες έως ότου πρέπει να προστεθούν άλλες ίνες για να δημιουργηθεί ένα χρησιμοποιήσιμο νήμα.

Το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο για εκείνα τα νήματα που μπορούν να επανεπεξεργαστούν σε βιομηχανικές ροές εργασίας χρησιμοποιώντας σχετικά απλές και φθηνές διαδικασίες, όπως το μαλλί, ο πολυεστέρας και το νάιλον. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το σοβαρό πρόβλημα των μικροπλαστικών στο υδάτινο περιβάλλον μας, το οποίο επηρεάζει τόσο τους υδρόβιους οργανισμούς όσο και τους ανθρώπους. Στο μέλλον, αυτό ενδέχεται να περιορίσει τη δημοτικότητα των συνθετικών υφασμάτων.

Τι μπορούν να κάνουν οι εκτυπωτές για να γίνουν πιο βιώσιμοι;

Η εκτυπωτική βιομηχανία έχει πολλές ποικιλομορφίες: για ορισμένες εταιρείες είναι ευκολότερο να αποφασιστεί το υλικό με το οποίο θέλει να δουλέψει. Για άλλους, οι πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πιο δύσκολες, όπως στους μεγάλους ομίλους μόδας και αθλητισμού.

Το αρχικό σημείο πρέπει πάντα να είναι ένα εξαιρετικό σύστημα διαχείρισης ποιότητας. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά σύμφωνα με τις οδηγίες των προτύπων πιστοποίησης της βιομηχανίας.

Οι σύγχρονοι εκτυπωτές μπορούν να καταστούν βιώσιμοι μέσω των επιλογών τους. Επιλέγοντας τη χρήση προϊόντων που δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία, επιλέγοντας ανανεώσιμα υλικά και όχι αυτά που προέρχονται εξ ολοκλήρου από τη βιομηχανία πετροχημικών, επιλέγοντας τη χρήση διεργασιών που περιλαμβάνουν λιγότερο νερό, που είναι ένας ολοένα και πιο πολύτιμος πόρος. Στην περίπτωση των μελανιών, ο εκτυπωτής θα πρέπει να ευνοεί εκείνους που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για το στέγνωμα και που τελικά προσθέτουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο ρούχο, ώστε να μην απορριφθεί μετά από μερικές χρήσεις.

Ο καταναλωτής έχει κάποιο ρόλο;

Ναι, οι τελικοί χρήστες είναι αυτοί που τελικά μπορούν να απαιτήσουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και την βιομηχανία υφάσματος. Οι αποφάσεις των καταναλωτών είναι επίσης θεμελιώδεις για τη δημιουργία ενός «ενάρετου κύκλου»: προσοχή στις ετικέτες, επιλογή υφασμάτων εκ μονοϊνών νημάτων και μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον του προϊόντος - ακόμη και σε περίπτωση υψηλότερου κόστους αγοράς.

πηγή: FESPA Club, https://www.fespa.com/en/club-fespa-online