Υπάρχουν έξι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν την επιλογή του κατάλληλου μελανιού.

Όσον αφορά τη μεταξοτυπία σε ρούχα, υπάρχουν διάφορες τεχνικές και δύο τύποι μελανιών που χρησιμοποιούνται συνήθως, τα μελάνια με βάση το νερό και τα μελάνια plastisol. Ποια είναι τα καλύτερα; Εξαρτάται. Σε αυτό το άρθρο, θα συγκρίνουμε τους δύο τύπους μελανιών και θα δώσουμε συμβουλές για το καλύτερο μελάνι σε σχέση με την κάθε εκτύπωση.

Μελάνι με βάση το νερό

Τα μελάνια με βάση το νερό είναι μελάνια που κατασκευάζονται με νερό αντί για πλαστικό ή PVC, και μπορούν να χωριστούν σε δύο κύρια συστατικά: το νερό και τη χρωστική ουσία. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του τύπου μελανιού είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Τα μελάνια με βάση το νερό εμποτίζονται στο ύφασμα και δεν κάθονται πάνω από το ύφασμα, επομένως, καθιστούν την εκτύπωση πιο λεία και επιτρέπουν στο ύφασμα να αναπνέει. Τα μελάνια με βάση το νερό είναι καλύτερα όταν εκτυπώνετε σε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά υφάσματα, το σχέδιο έχει πολλές λεπτομέρειες ή η εκτύπωση έχει απαλά χρώματα.

Μελάνι plastisol

Το μελάνι Plastisol αποτελείται από σωματίδια PVC αιωρούμενα σε υγρό πλαστικοποιητή. Είναι πολύ ανθεκτικό, εύκαμπτο και χρησιμοποιείται συνήθως στην εκτύπωση ενδυμάτων. Το Plastisol είναι παχύ και αδιαφανές και μπορεί να αναμειχθεί εύκολα για να δημιουργήσει σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα. Με το μελάνι plastisol, μπορούμε να δημιουργήσουμε ειδικά εφέ όπως σουέτ, φωσφοριζέ, γκλίτερ, ή μεταλλικά. Το Plastisol χρησιμοποιείται πιο συχνά σε σκουρόχρωμα υφάσματα και είναι ιδανικό όταν εκτυπώνετε σχέδια που είναι λιγότερο λεπτομερή και πολύχρωμα.

Ποιο είναι καλύτερο;

Το καλύτερο μελάνι εξαρτάται από τον τύπο εκτύπωσης, το ύφασμα και το σχέδιο προς εκτύπωση, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

  1. Απαλότητα και αναπνοή

Τα μελάνια με βάση το νερό επιτρέπουν μια πιο ελαφριά και απαλή εκτύπωση που επιτρέπει στο ύφασμα να αναπνέει, ενώ τα Plastisol είναι πολύ πιο πυκνά, και εφόσον  αποτελούνται από σωματίδια PVC (ή πλαστικό) και το μελάνι κάθεται επάνω πάνω από το ύφασμα, αναπνέει λιγότερο.

  1. Χρώματα

Τα μελάνια Plastisol επιτρέπουν πιο ζωντανά χρώματα και μια πιο ακριβή διαδικασία αντιστοίχισης χρωμάτων (color matching), ειδικά σε πιο σκούρα υφάσματα. Είναι δυνατό να επιτευχθούν εκτυπώσεις με έντονα χρώματα και με μελάνια νερού, ωστόσο, το ύφασμα θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτόχρωμο.

  1. Ανθεκτικότητα

Ενώ και οι δύο τύποι μελανιών είναι ανθεκτικοί, το μελάνι Plastisol έχει τη φήμη ότι είναι το πιο ανθεκτικό, ωστόσο, και εδώ υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, το μελάνι Plastisol είναι παχύρρευστο και μπορεί να αντέξει πολλές πλύσεις πριν ξεθωριάσει, ωστόσο αλλοιώνεται όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα μελάνια με βάση το νερό τείνουν να ξεθωριάζουν πιο γρήγορα με το συχνό πλύσιμο.

  1. Ευελιξία

Με τα μελάνια Plastisol, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία διαφορετικών τύπων υφασμάτων, άλλων μελανιών και πρόσθετων. Τα μελάνια νερού ταιριάζουν καλύτερα σε βαμβακερά υφάσματα. Τα σύμμεικτα υφάσματα είναι λιγότερο πιθανό να απορροφήσουν το μελάνι νερού.

  1. Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Αν και τα μελάνια νερού είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από άλλα, δεν είναι απόλυτα φιλικά. Τα μελάνια νερού περιέχουν επίσης πλαστικό με τη μορφή ακρυλικών και άλλων συνδετικών. Στεγνώνουν διότι ο διαλύτης που περιέχουν εξατμίζεται, αφήνοντας τις έγχρωμες πλέον ενώσεις συνδετικού υλικού στα υφάσματα. Ο κύριος διαλύτης είναι το νερό, αλλά συχνά περιέχονται συνδιαλύτες όπως φορμαλδεΰδη και αλκοόλη. Αυτοί οι διαλύτες μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους εκτυπωτές, εκτός εάν χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό για τις αναθυμιάσεις κατά την εξάτμιση. Επομένως, τα δύο μελάνια δεν διαφέρουν τόσο πολύ όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

  1. Κόστος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μελάνια plastisol τείνουν να έχουν χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν πιο απαλές εκτυπώσεις, τα μελάνια με βάση το νερό γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και τα τυπογραφεία μπορούν να μειώσουν το κόστος τους κάνοντας αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων. Επομένως, οι τελικές τιμές μπορεί να διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, πιστεύουμε ότι τα μελάνια plastisol είναι τελικά η καλύτερη επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι ευκολότερα στη χρήση, οικονομικά αποδοτικά και προσφέρουν εκτυπώσεις μεγάλης διάρκειας.

https://screenprintingmag.com/what-is-the-best-ink-for-screen-printing/?utm_source=omeda&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter&utm_term=&utm_content=SP+NEWSLETTER&oly_enc_id=2026G1687690G5V