01 Απρ 2022
Απρίλιος 1, 2022

Περιβαλλοντικά βιώσιμο curing

0 Σχόλια

Από την άποψη της βιωσιμότητας, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες UV υδραργύρου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία UV LED στις σημερινές εκτυπωτικές εταιρείες, γράφει η Rachel Karambelas ειδικός Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.

Οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν υδράργυρο, δεν παράγουν αέρια θερμοκηπίου ή όζον και έχουν σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τα στεγνωτήρια UV υδραργύρου και υπερύθρων υψηλής ενέργειας.

Η χρήση της τεχνολογίας LED για στέγνωμα με UV σε βιομηχανικές εφαρμογές, προσφέρει στους κατασκευαστές εξοπλισμού μια τεχνολογία υψηλής απόδοσης που εξοικονομεί σημαντική ποσότητα ενέργειας, ενώ παράλληλα εξαλείφει τα αέρια του θερμοκηπίου, τον επικίνδυνο υδράργυρο και το όζον από τη διαδικασία στεγνώματος. Οι λαμπτήρες UV LED προσφέρουν σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις συγκριτικά με τους υπάρχουσες λάμπες υδραργύρου.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Στις παραδοσιακές διαδικασίες στεγνώματος με UV, η τεράστια θερμότητα που σχετίζεται με τους λαμπτήρες UV υδραργύρου απαιτεί σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει. Με την αντικατάσταση των λαμπτήρων υδραργύρου με συστήματα στεγνώματος UV LED, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 85%.

Πρόληψη της ρύπανσης

Οι λαμπτήρες UV LED εκπέμπουν τουλάχιστον 50% λιγότερο CO₂, δεν παράγουν όζον και μπορούν να εξαλείψουν τον τοξικό υδράργυρο σε μια ολόκληρη κατηγορία βιομηχανικών διεργασιών. Με τους λαμπτήρες UV LED, δεν υπάρχει ανάγκη για μονάδες εξαγωγής καπνού για την απομάκρυνση των επιβλαβών αερίων που δημιουργούνται από τους λαμπτήρες ατμών υδραργύρου. Οι εταιρείες μπορούν να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους και να εισέλθουν σε νέες αγορές χωρίς να χρειάζεται να επεκτείνουν τον χώρο τους ή να εκθέτουν τους εργαζόμενους τους σε Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOCs) και ακτινοβολία UV-C που παράγει επιβλαβές όζον.

Μείωση αποβλήτων

Οι συμβατικοί λαμπτήρες υδραργύρου έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 1.000 – 1.500 ώρες. Οι λαμπτήρες LED μπορούν να λειτουργήσουν για περισσότερες από 60.000 ώρες, εάν συντηρούνται σωστά. Η αναβάθμιση σε τεχνολογία UV LED μειώνει στο ελάχιστο το κόστος αντικατάστασης, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη με την εξάλειψη του υδραργύρου.

Κόστη συστημάτων υδραργύρου VS συστημάτων LED

Αν και το αρχικό κόστος των συστημάτων υδραργύρου είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο για τα συστήματα LED, το μακροπρόθεσμο κόστος – το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια ζωής του συστήματος – είναι πολύ υψηλότερο. Το μακροπρόθεσμο κόστος για τα συστήματα LED από την άλλη είναι μηδενικό. Τα αναλώσιμα (λαμπτήρες, ανακλαστήρες, φακοί, διχρωματικά φίλτρα κ.λπ.) αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους κατασκευαστές συστημάτων υδραργύρου UV. Αντίθετα, τα συστήματα UV LED χρειάζονται μικρή συντήρηση, καθόλου αναλώσιμα και διαθέτουν σταθερή, προβλέψιμη απόδοση.

Η βιώσιμη επιλογή

Σήμερα, οι μεγάλες μάρκες απαιτούν από τους προμηθευτές τους να παρέχουν πιο βιώσιμες πρακτικές εκτύπωσης. Τα περιβαλλοντικά οφέλη των συστημάτων UV LED στην εκτυπωτική διαδικασία είναι πολυάριθμα και σημαντικά. Υπάρχουν εταιρείες που δεσμεύονται για την ευημερία του περιβάλλοντος και εργάζονται συνεχώς για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων που κατασκευάζουν.

Πηγή: https://www.specialistprinting.com/download/file/2226/