22 Φεβ 2022
Φεβρουάριος 22, 2022

Σχεδιασμένο για να είναι βιώσιμο

0 Σχόλια

Γράφει η Laurel Brunner

Η Laurel Brunner συζητά τους 3 βασικούς στόχους για μια Κυκλική Οικονομία, η οποία περιλαμβάνει το σχεδιασμό προϊόντων που εξαλείφουν τα απόβλητα και τη ρύπανση.
Η διατήρηση προϊόντων και υλικών σε χρήση για όσο το δυνατόν περισσότερο και η υποστήριξη της αναγέννησης των φυσικών συστημάτων.

Οι ιδέες πίσω από την Κυκλική Οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε τυπική εκτυπωτική  επιχείρηση, αλλά ορισμένες από τις αρχές της έχουν αρχίσει να εισχωρούν σε συζητήσεις. Τρεις κύριοι στόχοι στηρίζουν μια κυκλική οικονομία: ο σχεδιασμός των προϊόντων με βάση την εξάλειψη των αποβλήτων και της ρύπανσης, η διατήρηση των προϊόντων και των υλικών σε χρήση για όσο το δυνατόν περισσότερο και η υποστήριξη της αναγέννησης των φυσικών συστημάτων. Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και παράγονται τα έντυπα προϊόντα, φέρνουν τον κλάδο μας σε πιο στενή ευθυγράμμιση με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Οι πάροχοι υπηρεσιών εκτύπωσης (PSP) που εκτυπώνουν σε χάρτινα υποστρώματα συμβάλλουν προφανώς στην ανακύκλωση και την αναγέννηση. Οι εκτυπωτές παράγουν τις περισσότερες εκτυπώσεις τους σε χαρτί και οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ανακύκλωσης πλαστικών συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Οι ψηφιακοί εκτυπωτές συχνά ειδικεύονται σε εργασίες μικρού τιράζ, υψηλής προστιθέμενης αξίας που παράγονται κατόπιν ζήτησης, στις απαιτούμενες ποσότητες. Αυτό είναι προφανώς μικρότερη σπατάλη από την εκτύπωση προϊόντων μιας χρήσης, μαζικά και προκαταβολικά, σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να το θέλει. Παρέχουν επίσης προϊόντα εκτύπωσης υψηλής αξίας που οι καταναλωτές θέλουν να κρατήσουν. Εκτιμούμε πολύ δουλειές όπως φωτογραφικά άλμπουμ και οικογενειακές αφίσες, ειδικά εάν είναι προσωποποιημένες. Οι εκτυπωτές συσκευασιών σχεδιάζουν συσκευασίες με σκοπό την ελαχιστοποίηση των υλικών και των αποβλήτων για τους ιδιοκτήτες επωνυμιών που θέλουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική βιωσιμότητα για τα προϊόντα τους. Και σε όλες τις μεθόδους εκτύπωσης, οι εκτυπωτές βελτιώνουν την ποιότητα της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την αποδοτικότητα της παραγωγής για να ελαχιστοποιήσουν τα απόβλητα.

Οι εταιρείες ψηφιακής εκτύπωσης χρησιμοποιούν και άλλες τεχνικές για να βελτιώσουν την αξία τους, όπως διαδικασίες ελέγχου για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής τους σε διαφορετικά υποστρώματα, όπως χαρτιά kraft ή μη επιχρισμένα χαρτιά. Αυτό οδηγεί την ψηφιακή  διαχείριση χρώματος ένα βήμα παραπέρα, διότι αξιοποιεί τεχνολογίες ελέγχου εντός της ροής εργασίας της διαχείρισης χρώματος. Αυτό αποτελεί μια προσέγγιση που μπορούν να ακολουθήσουν οι εταιρείες για να κάνουν τα παλαιότερα πιεστήρια να έχουν καλύτερη απόδοση. Μιλήσαμε με αρκετούς εκτυπωτές που χρησιμοποιούν νέες μεθόδους ελέγχου, οι οποίοι λένε ότι η τεχνολογία κατέστησε επίσης δυνατή την πολύ γρήγορη εκκίνηση και τη βελτίωση της χρωματικής σταθερότητας σε μεγάλα τιράζ, καθώς και τον ευκολότερο καθαρισμό. Όλα αυτά συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη παραγωγή.

Η καινοτομία αυτού του είδους, επιτρέπει στους εκτυπωτές να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους εκτύπωσης με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Βλέπουμε για παράδειγμα, μια σαφή τάση από την βαθυτυπία, προς την όφσετ ή τη φλεξογραφία, ή την ψηφιακή εκτύπωση για μικρά τιράζ. Δεν βλέπουμε ακόμη σαφή προτίμηση για κάποια συγκεκριμένη τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης, αλλά η inkjet αρχίζει να κερδίζει έδαφος σε ορισμένες εφαρμογές συσκευασίας με βάση τη βελτιωμένη ποιότητα και ταχύτητα.

Καθώς οι ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων αρχίζουν να δίνουν περισσότερη προσοχή στον τρόπο σχεδίασης των προϊόντων εκτύπωσης, οι PSP είναι σε θέση να τους βοηθήσουν. Η τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο των μεγεθών των τιράζ, τη βελτιωμένη χρήση μελανιού και την ανακυκλωσιμότητα συμβάλλουν θετικά στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θετικό για την κυκλική οικονομία της εκτύπωσης.

Αυτό το άρθρο παρουσιάστηκε από το Verdigris project, μία πρωτοβουλία της βιομηχανίας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εκτυπώσεων. Αυτός ο σχολιασμός βοηθά τις εκτυπωτικές εταιρείες να εναρμονίζονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και στο πως η φιλική προς το περιβάλλον εταιρική διοίκηση μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσουν τα τελικά οικονομικά τους αποτελέσματα. Το  Verdigris υποστηρίζεται από τις παρακάτω εταιρείες: Agfa Graphics, EFI, Fespa, Fujifilm, HP, Kodak, Miraclon, Ricoh, Spindrift, Splash PR, Unity Publishing and Xeikon.

Πηγή: http://verdigrisproject.com/blog/designed-to-be-sustainable