Ο David Parker εξετάζει τους λεκέδες στις γάζες μεταξοτυπίας και το πως να τους αντιμετωπίσετε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση βρώμικης, λεκιασμένης γάζας μεταξοτυπίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλής ποιότητας εκτυπώσεις και δαπανηρές επισκευές χαλασμένων στένσιλ. Γνωρίζουμε επίσης ότι διαφορετικά είδη λεκέδων δημιουργούνται από τη χρήση διαφορετικών μελανιών, εμουλσιόν και στένσιλ μεταξοτυπίας. Έτσι, πως να διαλέξεις το σωστό προϊόν καθαρισμού για την απομάκρυνση του λεκέ που έχεις να αντιμετωπίσεις;

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι λεκέδες στη γάζα μεταξοτυπίας μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως ξεραμένα μελάνια, εμποτισμό ή diazo (διαζωτικά υλικά από την κατασκευή φωτοευαίσθητων στένσιλ). Είναι σημαντικό λοιπόν να διαλέξετε το κατάλληλο καθαριστικό σύμφωνα με τους λεκέδες που έχετε να αντιμετωπίσετε και τον τρόπο δουλειάς σας. Σε αυτό τον οδηγό υπάρχουν απαντήσεις για πολλές συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τι είδος καθαριστικού σκιών να χρησιμοποιείτε και το πως.

Πάντως πρώτα απ’ όλα προσοχή: Τα καθαριστικά σκιών περιέχουν ισχυρά χημικά μείγματα, γι’ αυτό πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες προφύλαξης και να φοράτε τον προστατευτικό εξοπλισμό που ενδείκνυται.

Μπορώ να προλάβω τους λεκέδες από μελάνια;

Τα περισσότερα μελάνια απομακρύνονται πλήρως χωρίς να λεκιάσουν τη γάζα, αλλά μόνο αν καθαριστούν αμέσως μετά την εκτύπωση με ένα καλής ποιότητας καθαριστικό διαλύτη γάζας.

Τα καθαριστικά διαλύτη για γάζες έχουν ειδική σύσταση που συνδυάζει υψηλή καθαριστική δύναμη με χαμηλό ρυθμό εξάτμισης ώστε να δρουν αποτελεσματικά για περισσότερο χρόνο στο τελάρο.

Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε τις ειδικές βούρτσες καθαρισμού. Έχουν τρίχωμα μαλακό, ανθεκτικό στα χημικά με “φουντωτό” τελείωμα ώστε να κρατάει το διαλύτη χωρίς να στάζει. Δεν θα προκαλέσουν φθορά ούτε στις πιο ευαίσθητες γάζες.

 

Πως να χρησιμοποιείτε τα καθαριστικά διαλύτη

Τρίψτε καλά με το καθαριστικό και τις δύο πλευρές της γάζας μέχρι να διαλυθεί όλο το μελάνι και αμέσως μετά ξεπλύνετε με κρύο νερό πριν χρησιμοποιήσετε πιεστικό μηχάνημα πλύσης. Είναι σημαντικό να ξεβγάλετε κάθε ίχνος του χημικού καθαριστικού πριν χρησιμοποιήσετε το πιεστικό.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω δύσκολους λεκέδες μελανιού;

Κάποια μελάνια απλά λεκιάζουν τις ίνες της γάζας περισσότερο από τα άλλα, ή αφέθηκαν να στεγνώσουν πάνω στη γάζα. Έτσι, όταν θα χρειαστείτε λίγο περισσότερη καθαριστική δύναμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό καθαριστικό διαλύτη χαμηλής καυστικότητας. Το δραστικό μείγμα διαλύτη σε αυτό το είδος καθαριστικών συνδυάζεται με άλλα περιεχόμενα χαμηλής καυστικότητας (κάτω του 5%) για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του καθαρισμού.

Πως να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά συνδυασμού διαλύτη και συστατικών χαμηλής καυστικότητας.

Με τη βούρτσα επαλείψτε το καθαριστικό και στις δύο πλευρές της γάζας έτσι ώστε να εισχωρήσει σε αυτήν και να καλύψει όλους τους λεκέδες, περιμένετε πέντε λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό χρησιμοποιώντας πιεστικό μηχάνημα πλύσης.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση των καθημερινών λεκέδων από μελάνι και στένσιλ;

Ένα υποχλωριώδες / χαμηλής καυστικότητας καθαριστικό γενικής χρήσης είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση. Αυτά τα παχύρρευστα υγρά είναι μείγματα συστατικών χαμηλής καυστικότητας (λιγότερο από 10%) και υποχλωριωδών συστατικών που “ενεργοποιούνται” πάνω στο τελάρο με ένα ειδικό διαλυτικό καθαρισμού ακριβώς πριν το ξέπλυμα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στους λεκέδες από diazo και σε αυτούς που έχουν εμποτίσει τη γάζα, καθώς και στους λεκέδες από ξεραμένα μελάνια. Είναι ιδανικά σαν γενικά καθαριστικά καθημερινής χρήσης.

Πως να χρησιμοποιήσετε τα υποχλωριώδη / χαμηλής καυστικότητας καθαριστικά

Αυτά είναι παχύρρευστα υγρά, οπότε μπορείτε να τα απλώσετε πάνω στο τελάρο με μία βούρτσα. Ή, για ευκολία σε περιπτώσεις μεγάλων τελάρων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό δοχείο επάλειψης εμουλσιόν εφόσον βέβαια μετά το ξεπλύνετε καλά και δεν σκοπεύετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε για εμουλσιόν.

Για βέλτιστα αποτελέσματα είναι καλύτερα να αφήσετε το τελάρο να στεγνώσει όλη τη νύχτα και να το “ενεργοποιήσετε” το επόμενο πρωί με ένα κατάλληλο διαλυτικό καθαρισμού. Στη συνέχεια ξεπλύνετέ το με κρύο νερό και στο τέλος καθαρίστε το με πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική αν έχετε να αφαιρέσετε σκιές από αρκετά τελάρα.

Για ταχύτερη αφαίρεση ελαφρών λεκέδων, μπορείτε να εφαρμόσετε το “γρήγορο στέγνωμα” των τελάρων σε ανεμιστήρα με κρύο (όχι ζεστό) αέρα και στη συνέχεια να τα ενεργοποιήσετε με ένα καθαριστικό γάζας ακριβώς πριν το ξέπλυμα και το τελικό καθάρισμα με το πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης.

Τέλος, για πολύ ελαφρούς λεκέδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο των πέντε λεπτών, όπου απλώνετε το καθαριστικό σκιών στη γάζα και απευθείας μετά τον ενεργοποιητή. Στη συνέχεια  αναμειγνύετε τα δύο υλικά πάνω στη γάζα με βούρτσα. Περιμένετε για πέντε λεπτά πριν ξεπλύνετε και καθαρίσετε με το πλυστικό μηχάνημα πίεσης. Αυτά τα υποχλωριώδη / χαμηλής καυστικότητας καθαριστικά είναι κατάλληλα για πολλές διαφορετικές εφαρμογές  και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται συχνότερα από τ’ άλλα.

Πώς αφαιρούνται οι πιο επίμονοι λεκέδες από μελάνια και στένσιλ;

Όταν πολλαπλοί λεκέδες έχουν αφεθεί να συσσωρευθούν στη γάζα, ή χρησιμοποιείτε ένα “δύσκολο” μελάνι, είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα μέτριας ισχύος και καυστικότητας διαλυτικό καθαρισμού σκιών (20% με 25% καυστικά συστατικά). Είναι πολύ αποτελεσματικά στους πιο κοινούς λεκέδες κάνοντας τα τελάρα σαν καινούρια σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Για την αφαίρεση των έντονων λεκέδων αυτά τα καθαριστικά μπορούν να “ενεργοποιηθούν” με ένα καθαριστικό γάζας ακριβώς πριν το ξέβγαλμα.

Πως να χρησιμοποιήσετε τα μέτριας καυστικότητας διαλυτικά καθαρισμού λεκέδων

Συνήθως διατίθενται σε μορφή συμπυκνωμένου υγρού κάνοντας την εφαρμογή με βούρτσα πάνω στη γάζα πολύ ευκολότερη σε σχέση με τις συμβατικές πάστες καθαρισμού. Χρησιμοποιείστε τη βούρτσα ή ένα παλιό δοχείο επάλειψης εμουλσιόν για να απλώσετε το διαλυτικό και στις δύο επιφάνειες της στεγνής γάζας.

Αφήστε το πάνω στο τελάρο για δέκα λεπτά. Ξεβγάλετε με νερό σε χαμηλή πίεση και στη συνέχεια περάστε ολόκληρο το τελάρο με το πλυστικό μηχάνημα σε υψηλή πίεση.

Πως να αφαιρείτε τους πολύ δύσκολους λεκέδες από μελάνια και στένσιλ.

Κάποιες φορές έχετε να κάνετε με ένα τελάρο που απλά δεν καθαρίζει με τα συμβατικά καθαριστικά σκιών. Τότε είναι ώρα για τα μεγάλα όπλα. Υπάρχουν πολύ ισχυρές καθαριστικές πάστες διαλύτη και καυστικών συστατικών (>25%) για περιστασιακή χρήση σε επίμονους λεκέδες. Βασικά, όταν τίποτα άλλο δεν αποδίδει, τότε είναι ώρα για αυτά τα καθαριστικά υψηλής καυστικότητας / διαλύτη.

Πως να χρησιμοποιείτε τις πάστες υψηλής καυστικότητας  / διαλύτη.

Είναι πιο αποτελεσματικό να απλώσετε την πάστα πάνω σε υγρή γάζα χρησιμοποιώντας βούρτσα αντί για εφαρμογή με δοχείο επάλειψης. Αφήστε την να δράσει το πολύ για οκτώ λεπτά πριν ξεβγάλετε με σπρέι κρύου νερού και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης. Αυτό το είδος καθαριστικού σκιών πρέπει να χρησιμοποιείται μονάχα περιστασιακά καθώς η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή πολύ ισχυρών καυστικών υλικών θα αδυνατίσει το πλέγμα της γάζας.

Σημαντικό: όπως ειπώθηκε ήδη, να διαβάζετε πάντα το δελτίο προφυλάξεων και να φοράτε τον ενδεδειγμένο προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη χρήση οποιουδήποτε καθαριστικού σκιών.

Σύνοψη: η επιλογή του καθαριστικού σκιών είναι σαν την επιλογή καθαριστικού κουζίνας. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να καθαρίσετε.

Για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικό για τους πάγκους, αλλά γνωρίζετε ότι χρειάζεστε ένα καυστικό καθαριστικό για τον φούρνο. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταξοτυπία.

Το να έχετε μια ποικιλία καθαριστικών στο εργαστήριό σας εξασφαλίζει την συνολική αποτελεσματικότητα στον καθαρισμό, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την πιθανότητα φθοράς της γάζας ή ατυχήματος του χειριστή.

Μιλώντας απλά, η σωστή επιλογή προϊόντος για διαφορετικές εργασίες μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα και να σας γλιτώσει από αρκετές στεναχώριες!

Τελικά, τα κόστη αντικατάστασης της γάζας είναι συχνά σημαντικό ποσοστό της κατασκευής τελάρων. Η χρήση του σωστού καθαριστικού σκιών ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των τελάρων και να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα ποιότητας μπορεί να είναι από τις αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε, με τη μεγαλύτερη επίδραση στο κόστος παραγωγής.

Ο David Parker  είναι Διευθυντής Μάρκετινγκ στην MacDermid Autotype.