Τα μελάνια Plastisol έχουν ως βάση το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) και ουσιαστικά δεν περιέχουν καθόλου διαλύτες. Είναι θερμοπλαστικά μελάνια δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να θερμανθούν σε μια θερμοκρασία αρκετά υψηλή ώστε τα μόρια της ρητίνης PVC και του πλαστικοποιητή να διασταυρωθούν και έτσι να στερεοποιηθούν ή να σκληρύνουν. Η θερμοκρασία στην οποία σκληραίνουν τα περισσότερα Plastisol μελάνια για εκτύπωση σε ύφασμα είναι 149 °C έως 166 °C.

Τα Plastisol είναι ιδανικά για εκτυπώσεις σε μπλουζάκια, φούτερ, μπουφάν και τσάντες.

Πλεονεκτήματα των μελανιών plastisol

Τα Plastisol μπορεί να περιγραφoύν ως «φιλικά προς το χρήστη» μελάνια, επειδή είναι πολύ εύκολα στη διαχείρισής τους. Τα Plastisol μπορούν να παραμείνουν στο τελάρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να βουλώσει η γάζα. Στις περισσότερες εφαρμογές, μπορούν να εκτυπωθούν wet-on-wet, γεγονός που επιτρέπει αυξημένες ταχύτητες παραγωγής. Διατίθενται σε συνθέσεις που μπορούν να εκτυπωθούν σε ανοιχτόχρωμα και σκούρα υφάσματα.

Το μελάνι plastisol δεν «στεγνώνει». Για να στεγνώσει μια ένωση, πρέπει να υπάρχει εξάτμιση κάποιου διαλύτη. Δεδομένου ότι αυτό το μελάνι περιέχει λίγο ή καθόλου διαλύτη, δεν μπορεί να στεγνώσει. Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού, το plastisol μπορεί να παραμείνει ώρα στα τελάρα, τα δοχεία μπορούν να μείνουν χωρίς καπάκια χωρίς να αλλοιωθεί (αν και το να τα κρατάτε καλυμμένα είναι μια καλή πρακτική για να μην γεμίζουν χνούδια και βρωμιές). Και το μελάνι που περισσεύει στο τέλος μιας δουλειάς μπορεί να ξαναμπεί στο δοχείο και να επαναχρησιμοποιηθεί, γεγονός που μειώνει πολύ τη σπατάλη και τα απορρίμματα.

Τα μελάνια Plastisol είναι εξαιρετικά ευέλικτα καθώς συνήθως δεν χρειάζονται κάποια επεξεργασία πριν τη χρήση, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από το δοχείο χωρίς καμιά ρύθμιση στο ιξώδες ή την ένταση του χρώματος. Το Plastisol μπορεί να είναι από διαφανές έως πολύ αδιαφανές και οι περισσότεροι εκτυπωτές έχουν διάφορες επιλογές διαθέσιμες, ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα του υφάσματος στο οποίο θέλουν να τυπώσουν. Οι διάφορες διαβαθμίσεις διαφάνειας του μελανιού, ποικίλλουν επίσης στην τιμή, με το πιο αδιαφανές να είναι το πιο ακριβό, κυρίως λόγω του κόστους της χρωστικής που βρίσκεται σε αυξημένη συγκέντρωση. Οπότε, μια σωστή διαχείριση υπαγορεύει την εφαρμογή της κατάλληλης διαφάνειας μελανιού σε κάθε ύφασμα προκειμένου να είναι οικονομικά αποδοτικό.

Μειονεκτήματα των μελανιών Plastisol

Δεδομένου ότι τα Plastisol είναι θερμοπλαστικά, θα ξαναλιώσουν εάν έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε αρκετά ζεστό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό, οι εκτυπώσεις plastisol δεν μπορούν να σιδερωθούν. Εάν το σίδερο αγγίξει μια εκτύπωση, θα πασαλείψει το μελάνι.

Το μελάνι Plastisol δημιουργεί επίσης ένα φιλμ που γίνεται αισθητό με το χέρι. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφάνεια του μελανιού, τόσο πιο παχύ είναι το φιλμ. Αυτό θεωρείται μειονέκτημα από τη σκοπιά του καταναλωτή.

Είναι πολύ σημαντικό, όταν δουλεύετε με plastisol, να διατηρείτε τα μελάνια καθαρά. Είναι πολύ ωφέλιμο και οικονομικά αποδοτικό, να μην επιμολύνονται τα μελάνια με βρωμιές, χνούδια ή ακόμα και μελάνι διαφορετικού χρώματος, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη μελανιού. Το καθαρό μελάνι μπορεί να επιστραφεί στο αρχικό δοχείο για επόμενη χρήση, χωρίς καμιά αλλαγή στην ποιότητά του.

Το Plastisol που έχει «μολυνθεί» με άλλα χρώματα μπορεί ακόμα να διατηρηθεί σε ξεχωριστό δοχείο για ανάμειξη με άλλα υπολείμματα και δημιουργία νέων χρωμάτων. Με την καλή διαχείριση, τα απόβλητα μπορούν να μειωθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Το μελάνι Plastisol που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεν θεωρείται επικίνδυνο απόβλητο εφόσον πολυμερίζεται. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο πολυμερισμός είναι η θέρμανση του δοχείου στους 160 °C για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να σκληρύνει το μελάνι εντελώς. Στην πράξη, ένα δοχείο plastisol 3 λίτρων, θα σκλυρύνει τελείως σε περίπου μία ώρα.

Εάν τα μελάνια plastisol πρέπει να απορριφθούν σε μη πολυμερισμένη κατάσταση, τότε ισχύουν συνήθως οι κανονισμοί για τα επικίνδυνα χημικά.

Ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος από τη χρήση μελανιών Plastisol εντοπίζεται στα βήματα καθαρισμού των τελάρων και του εξοπλισμού. Προκειμένου να γαλακτωματοποιηθεί το μελάνι για εύκολη αφαίρεση από τελάρα, σπάτουλες και επιφάνειες, είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου διαλύτη. Τα υπολείμματα μελανιού και ο διαλύτης πρέπει να απορριφθούν σωστά για να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η βιομηχανία της μεταξοτυπίας υπήρξε αρκετά προληπτική στη δημιουργία προϊόντων που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο αυτών των διαδικασιών καθαρισμού. Διατίθενται διαλύτες που είναι πιο «ευαίσθητοι» περιβαλλοντικά από τους παραδοσιακούς διαλύτες με βάση το πετρέλαιο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά συστήματα φιλτραρίσματος και καθαρισμού που διατίθενται για τη δέσμευση μελανιών και υπολειμμάτων διαλυτών για την ελαχιστοποίηση των στερεών που απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα.

https://www.sharprint.com/blog/bid/100526/the-advantages-and-disadvantages-of-plastisol-ink