Η FESPA.com διαλέγει τα καλύτερα δείγματα εορταστικών εκτυπώσεων.

του Rob Fletser
Όλες οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Rob Fletcher.

Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο υπέροχες εποχές του χρόνου! Τα παιδιά βιάζονται να στείλουν τα γράμματά τους στον Άι-Βασίλη, οι μεγάλοι συρρέουν στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους για τα δώρα της τελευταίας στιγμής, και οι διανομείς εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα πολύτιμα δώρα θα βρίσκονται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο τη μέρα των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος έντονης δουλειάς για πολλούς τομείς με την πίεση να αυξάνεται για να ολοκληρωθεί η δουλειά έγκαιρα για τη μεγάλη μέρα. Περίπου η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην εκτυπωτική αγορά, με τις προθεσμίες να πλησιάζουν και τη ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα να κορυφώνεται.

Πάντως, ανάμεσα σ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να διασκεδάζουμε την εορταστική περίοδο και να γιορτάζουμε για το ρόλο που παίζουν οι εκτυπώσεις τα Χριστούγεννα. Φέτος, στη FESPA.com ψάξανε σε πολλά διαφορετικά μέρη να βρούνε πως οι εκτυπώσεις βοηθούν στην εξάπλωση της γιορτινής ατμόσφαιρας.

Αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές για τα Χριστούγεννα του 2018...

Θέλει κανείς σάντουιτς γαλοπούλας;

Εταιρεία: Subway

Περιγραφή: Τα Subway μπήκαν στο εορταστικό πνεύμα σε αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία παίζοντας με τον διάσημο χριστουγεννιάτικο ύμνο “O come all ye faithful”, προσκαλώντας τους πεινασμένους καταναλωτές στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους να σταματήσουν εκεί για γεύμα.

Ho-Ho-Hovis

Εταιρεία: Hovis

Περιγραφή: Τί θα κάναμε τα Χριστούγεννα χωρίς σάντουιτς γαλοπούλας; Φέτος η Hovis κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων αυτές τις συσκευασίες με διαφορετικά χριστουγεννιάτικα μηνύματα για κάθε είδος ψωμιού.

Η απροσδόκητη συνάντηση με τα ξωτικά στα ταμεία self-service

Εταιρεία: Sainsbury’s

Περιγραφή: Έχουμε ακούσει για το “ξωτικό στο ράφι” (Elf on a Shelf – παιδικό βιβλίο βασισμένο στο χριστουγεννιάτικο μύθο των ξωτικών του Άι-Βασίλη), αλλά πως θα σας φαίνονταν μερικά ξωτικά που βοηθούν τους πελάτες στα ταμεία self-service; Τα supermarket Sainsbury’s χρησιμοποίησαν αυτή τη διασκεδαστική σήμανση για να κατευθύνουν τους πελάτες τους προς τα ταμεία self-service που για την περίπτωση μετονομάστηκαν σε “elf-Service”.

Δεν έχουν μόνο οι άγγελοι φτερά...

Εταιρεία: Red Bull

Περιγραφή: Οι επιγραφές POS (Point of sale) είναι πολύ σημαντικές αυτή την περίοδο για την προσέγγιση των καταναλωτών της τελευταίας στιγμής. Η Red Bull υλοποίησε αυτή την τρισδιάστατη εκτύπωση που βρήκε την ιδεώδη θέση της δίπλα στα ταμεία. Η εταιρεία παίζει με το μότο “Σου δίνει φτερά” υπονοώντας ότι το ενεργειακό της ποτό βοηθά τους καταναλωτές στις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις για ψώνια.

Μοιράσου μια Κόκα με τον Άι-Βασίλη!

Εταιρεία: Coca-Cola

Περιγραφή: Ένας διάσημος μύθος για τον Άι-Βασίλη λέει ότι οι διαφημίσεις της Coca-Cola τον ανάγκασαν να αλλάξει το χρώμα του παλτού του από καφετί σε κόκκινο. Αν και αυτό ίσως να μην είναι αλήθεια, η Coca-Cola είναι πασίγνωστη για τις διαφημίσεις της τα Χριστούγεννα (όλοι έχουμε δει τη διαφήμιση στα φορτηγά!). Φέτος, η Coca-Cola παρουσίασε τον χαρωπό παππούλη Άι-Βασίλη στα κουτάκια και τα μπουκάλια της. Στη φωτογραφία ο μεγαλόσωμος άγιος ξεπηδάει από ένα κουτάκι Diet Coke.

Με... Doritos(?) τρέξτε όλοι...

Εταιρεία: Doritos

Περιγραφή: Κάποια στιγμή μάλλον θα πάτε σε χριστουγεννιάτικο πάρτι. Τα Doritos είναι δημοφιλής επιλογή σνακ για τέτοιες περιστάσεις και η εταιρεία φέτος τροποποίησε τα πακέτα της ώστε να εναρμονιστούν με το εορταστικό πλαίσιο. Καθεμία από τις μεγάλες συσκευασίες έχει ως χαρακτηριστικό ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι, κατάλληλα τροποποιημένο ώστε να συμπεριλαμβάνει τα Doritos. Για παράδειγμα, το “I’m Dreaming of a White Christmas” έγινε “I’m Dreaming of Doritos”. Απλό, αποτελεσματικό και εορταστικό!

Μπαίνοντας στο εορταστικό πνεύμα με το Fairy

Εταιρεία: Fairy

Περιγραφή: Το μόνο μειονέκτημα ενός υπέροχου χριστουγεννιάτικου γεύματος είναι το πλύσιμο των πιάτων μετά. Το Fairy φέτος έδωσε ένα χέρι βοηθείας ντύνοντας τη διάσημη φιγούρα του με χριστουγεννιάτικη περιβολή σε χιονισμένο φόντο.

Τα McDonalds και το Snapchat χαρίζουν γευστική απόλαυση και διακέδαση

Εταιρεία: McDonalds

Περιγραφή: Αυτά τα Χριστούγεννα τα McDonalds έτρεξαν μια διαδραστική καμπάνια στην οποία οι πελάτες τους μπορούσαν να απολαύσουν το γεύμα τους και παράλληλα να διασκεδάσουν με το Snapchat. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να ανοίξουν το app του  Snapchat, να σκανάρουν το QR code στο πλάι του ποτηριού.

Κάνε μια ευχή σ’ ένα Starbucks

Εταιρεία: Starbucks

Περιγραφή: Οι φίλοι του καφέ σ’ όλο τον κόσμο έχουν ένα λόγο να χαίρονται τα Χριστούγεννα καθώς τα Starbucks προσθέτουν εορταστικές γεύσεις στον κατάλογό τους. Για να συνοδεύσουν αυτές τις λιχουδιές με βάση την κολοκύθα, η εταιρεία λάνσαρε και χριστουγεννιάτικα κύπελλα. Εδώ η φετινή προσφορά.

Κρεμάσατε την κάλτσα σας;

Εταιρεία: Cadburys

Περιγραφή: Διπλή η χαρά από την Cadburys, που όχι μόνο δημιούργησε μια εορταστική συσκευασία κάλτσας για τα Χριστούγεννα, αλλά επίσης άλλαξε τα ονόματα σε κάποιες από τις διάσημες σοκολατένιες μπάρες της. Η “Double Deck the Halls” αντικατέστησε την “Double Decker” ενώ η “Crackers” προσφέρθηκε για απόλαυση αντί για την “Crunchie”.

Have a Costa Christmas!

Εταιρεία: Costa Coffee

Περιγραφή: Οτιδήποτε κάνουν τα Starbucks, τα Costa Coffee το κάνουν το ίδιο δημιουργικά! Φέτος, η αλυσίδα καφέ μεταμόρφωσε τα κύπελλά της ώστε να παρουσιάζουν μια σειρά χριστουγεννιάτικων χαρακτήρων. Διαθέσιμα μόνο για περιορισμένο χρόνο!

Birchbox-ing Day

Εταιρεία: Birchbox

Περιγραφή: Η Birchbox, συνδρομητική εταιρεία καλλυντικών με χιλιάδες συνδρομητές παγκοσμίως που λαμβάνουν δείγματα νέων καλλυντικών κάθε μήνα, παρουσίασε δύο συσκευασίες σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Μία με τις κλασικές χιονονιφάδες και μία ειδική έκδοση για τη νέα ταινία της Disney “Ο καρυοθραύστης και τα τέσσερα βασίλεια” με εφέ χρυσοτυπίας.

Παιχνίδια την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα

Εταιρεία: Sainsbury’s / Διάφοροι

Περιγραφή: Από την παιδική μας ηλικία θυμόμαστε μόνο δύο είδη advent calendars (έθιμο της Δυτικής Χριστιανικής Εκκλησίας): αυτά με σοκολάτες ή αυτά με εικόνες. Πάντως, πιο πρόσφατα, οι εταιρείες έχουν εξελίξει αυτή την ιδέα, παρουσιάζοντας ημερολόγια με όλων των ειδών τα καλούδια. Φέτος η Sainsbury’s παρουσίασε ένα καινοτόμο gin advent calendar με ένα μικρό μπουκαλάκι τζιν πίσω από κάθε πορτάκι.

Βλέπω τους καλεσμένους να τσιμπολογάνε...

Εταιρεία: Jacob’s

Περιγραφή: Επιστροφή στα σνακς. Η Jacob’s τροποποίησε κάποια από τα δημοφιλή σνακ της δίνοντάς τους χριστουγεννιάτικη όψη. Για παράδειγμα, τα “Cheeselets” έγιναν “Treelets” με αλλαγή στη συσκευασία αλλά και στα περιεχόμενα ώστε να έχουν εορταστική όψη.

Star of wonder, star of night

Εταιρεία: Heineken

Περιγραφή: Φέτος η Heineken έδωσε εορταστική όψη στο διάσημο αστέρι του σήματός της στα μπουκάλια, κουτιά αλουμινίου και τα υλικά συσκευασίας της. Το κατακόκκινο άστρο της έγινε χριστουγεννιάτικο με σπίθες γύρω του από τα εορταστικά πυροτεχνήματα. Η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης και μία φιάλη – γίγα (στην εικόνα) για να μας βάλει  για τα καλά στο εορταστικό πνεύμα!

Μετά το ποπ, δεν έχει στοπ!

Εταιρεία: Pringles

Περιγραφή: Η εταιρεία Pringles ανέπτυξε αυτή την ευρηματική καμπάνια για τα Χριστούγεννα του 2018, μετατρέποντας τα διάσημα κουτιά της σε εορταστικούς χαρακτήρες. Ο Άι-Βασίλης, ο Ρούντολφ, ακόμα κι ένα ξωτικό-βοηθός αναπαρίστανται σε αυτή τη σειρά περιορισμένης έκδοσης.

Walking in a Jaffa Wonderland…

Εταιρεία: Jaffa Cakes

Περιγραφή: Είναι κέικ ή μπισκότο; Παρότι αυτή η “διαμάχη” θα συνεχίσει για χρόνια, το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία Jaffa Cakes μπήκε στο πνεύμα των Χριστουγέννων με αυτό το υπερμεγέθες κουτί στο σχήμα ενός cracker (παραδοσιακό δώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Κοινοπολιτείας) ευχόμενη “Jaffa Christmas”.

Take a Walkers on the wild side this Christmas

Εταιρεία: Walkers

Περιγραφή: Η Walkers είναι άλλη μια εταιρεία τσιπς με εορταστική διάθεση που όχι μόνο χρησιμοποίησε εορταστικές συσκευασίες, αλλά επίσης δημιούργησε νέες χριστουγεννιάτικες γεύσεις. Αν είστε τολμηροί γιατί να μη δοκιμάσετε τις συσκευασίες των Brussels Sprout  ή τις ποικιλίες (στην εικόνα) που περιλαμβάνουν τις γεύσεις Pigs in Blankets και Turkey & Stuffing.

Jingle cycle bells…

Εταιρεία: Transport for London

Περιγραφή: Με αυτή την αφίσα ο Οργανισμός Συγκοινωνιών του Λονδίνου ενθάρρυνε τους Λονδρέζους να τριγυρίσουν δωρεάν με τα ποδήλατα που διαθέτει φέτος τα Χριστούγεννα. Οι ανοιχτομάτηδες αναγνώστες ίσως πρόσεξαν στο παρασκήνιο κι έναν ένοικο του Ζωολογικού Κήπου με σκούφο του Άι-Βασίλη...

Baby it’s cold outside

Εταιρεία: Ella’s Kitchen

Περιγραφή: Ακόμα και οι παιδικές τροφές ντύθηκαν χριστουγεννιάτικα φέτος! Η εταιρεία βιολογικών παιδικών τροφών Ella’s Kitchen λάνσαρε μια περιορισμένης κυκλοφορίας συσκευασία “Χριστουγεννιάτικου Δείπνου” έτσι που και τα μωρά να απολαύσουν τη γαλοπούλα τους με Λαχανάκια Βρυξελλών! Για να μπουν στην εορταστική ατμόσφαιρα, η Ella’s Kitchen πρόσθεσε εορταστική διακόσμηση στη συσκευασία, με μια ζώνη Άι-Βασίλη!

Από όλους μας ευχές για ένα επιτυχημένο Νέο Έτος στον σπουδαίο μας κλάδο!

Πηγή: https://www.fespa.com
Μετάφραση: Κώστας Θεοφάνους